Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG): PFAS-produsenten 3M har vedtatt å stanse all produksjon av PFASer innen utgangen av 2025. Avgjørelsen kommer i kjølvannet av store søksmål på grunn av forurensning fra stoffet, bl.a. fra myndighetene i California. I Norge er forurensning fra PFAS tilstede, og alle nordmenn har sannsynligvis ulike nivåer av PFASer i blodet.
Norge ønsker et EU-forbud, men mener regjeringen de som har produsert og solgt produkter med PFAS også bør holdes økonomisk ansvarlige for forurensning fra stoffet, slik myndighetene i California nå mener?
Begrunnelse
PFASer er skadelige stoffer som finnes i en rekke produkter mennesker omgir seg i hverdagen, og stoffene lekker gradvis over i miljøet og mennesker gjennom bruk. Siden stoffene ikke bryter ned, betyr det at de akkumulerer og at mengdene som er i omløp øker konstant. Det er også svært vanskelig og dyrt å få trygt deponert eksponerte masser med stoffene når de først havner i miljøet. Flere av PFASene kan tas opp og akkumuleres i dyr og mennesker. Konsekvensene dette vil ha på lengre sikt er ikke godt nok kartlagt, men vi vet at flere forskere påpeker at dette kan ha svært alvorlige konsekvenser når selv lav eksponering kan føre til flere helseproblemer for dyr og mennesker. Mange bedrifter har gjennom tiår produsert disse stoffene vel vitende om at de sprer seg i miljøet og har negative helsekonsekvenser, og flere selskaper har motarbeidet reguleringer ved å påvirke politikere og ved å så tvil om hvor skadelige stoffene er. I USA blir nå flere selskaper som har produsert PFASer saksøkt da myndighetene mener disse selskapene er ansvarlige for omfattende forurensning som skader mennesker og miljø som de ikke har tatt økonomisk eller juridisk ansvar for. Siden forurensningen er global og tilstede i Norge er det betimelig å spørre om bedrifter også har et økonomisk og juridisk ansvar i Norge også.