Skriftlig spørsmål fra Carl I. Hagen (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:718 (2022-2023)
Innlevert: 13.12.2022
Sendt: 14.12.2022
Besvart: 21.12.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Carl I. Hagen (FrP)

Spørsmål

Carl I. Hagen (FrP): Hva er årsaken til at Konkurransetilsynet ikke har kontrollert og anmeldt strømselskaper for brudd på § 2 i Lov om pristiltak som lyder slik i første setning: "Det er forbudt å ta, kreve eller avtale priser som er urimelige", når det er Konkurransetilsynet som i § 3 er gitt oppgaven med å kontrollere at § 2 overholdes?

Begrunnelse

Produksjonskostnadene for strøm i de norske produksjonsselskaper varierer vel mellom 10 øre til kanskje 30 øre pr. kwt. Allikevel har salgprisen til forbrukere og bedrifter vært på både 3 kr. og av og til over 5 kr. pr. kwt.
Slike priser er helt klart meget urimelige og derfor i strid med ledd en i § 2 i Pristiltaksloven som lyder slik:

"Det er forbudt å ta, kreve eller avtale priser som er urimelige. Heller ikke må det kreves, avtales eller opprettholde forretningsvilkår som virker urimelige overfor den annen part eller som åpenbart er i strid med allmenne interesser."

De skyhøye priser som nå har vært praktisert lenge må ansees som både urimelige og også åpenbart være i strid med allmenne interesser når selv den nåværende fiendtlig innstilte regjering overfor vanlige folk har blitt tvunget til å innføre en strømstøtte til husholdningene for priser over 70 øre pr. kwt. Det er åpenbart at når fattigdommen i Norge vokser som følge av de skyhøye strømpriser i tillegg til høye drivstoffpriser og matpriser, mm. så er det i strid med allmenne interesser og også åpenbart urimelig med slike skyhøye overskudd som nå eksisterer.
Konkurransetilsynet og dets ledelse må ha sovet i timen når det ikke har reagert i henhold til sin plikt i § 3 i pristiltaksloven.
Som ansvarlig statsråd for tilsynet bør derfor næringsministeren forklare hvorfor han ikke har instruert tilsynet om å gjøre sin lovpålagte oppgave, samt redegjøre for hva han vil foreta seg for å sørge for at pristiltakslovens bestemmelser blir håndhevet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Konkurransemyndighetenes beredskapsansvar gjennom pristiltaksloven er et virkemiddel i myndighetenes krisehåndtering ved alvorlige forstyrrelser i tilgangen på varer og tjenester. Kompetansen er delegert til Konkurransetilsynet. Prisregulering er et inngripende tiltak som kan ha utilsiktede konsekvenser. Dersom det skal innføres prisregulering i et marked, må det gjøres grundige undersøkelser slik at man er sikker på at tiltaket er nødvendig og forholdsmessig, og at problemene er så store at det er grunn til å sette prismekanismen ut av spill i et marked. Konkurransetilsynet følger med på prisene i kraftmarkedet, og foretar fortløpende vurderinger rundt hvilke virkemidler som skal benyttes fra tilsynets side.
Vi er nå i en situasjon der mye blir dyrere samtidig, og regjeringen har stor forståelse for at dette er krevende for mange. Regjeringen har innført en rekke tiltak for å avbøte konsekvensene av de høye strømprisene på husholdninger, næringsliv, frivilligheten og samfunnet for øvrig. Vi har blant annet innført en strømstøtteordning til husholdningene, hvor staten fremover dekker hhv. 90 pst. av gjennomsnittlig månedlig elspotpris over 70 øre per kilowattime for periodene september 2022-mars 2023 og oktober-desember 2023, og 80 pst. for perioden april-september 2023. Vi har redusert elavgiften, økt bevilgningene til energieffektivisering, økt bostøtten og økt rammetilskuddet til kommunene. Vi har innført egne ordninger for idrettslag og frivillige organisasjoner, samt jordbruks- og veksthusnæringen. Vi har innført en energitilskuddsordning og en lånegarantiordning for strømintensive bedrifter, og foreslått endringer i grunnrenteskatten for å legge til rette for et økt tilbud av bedre fastprisavtaler til bedriftene.
I skrivende stund er det mulig for bedrifter å tegne fastprisavtaler med en kontraktspris på ned mot 80 øre per kilowattime eks. mva., avhengig av kontraktslengde. Til sammenligning var gjennomsnittlig spotpris i strømprisområde NO2 (Sørvest-Norge) på 76 øre per kilowattime eks. mva. i 2021, ifølge tall fra Nord Pool.