Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:699 (2022-2023)
Innlevert: 12.12.2022
Sendt: 12.12.2022
Besvart: 22.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hva vil statsråden gjøre for at flere vaksinerer seg mot influensa, og hva vil statsråden gjøre for at vi skal nå målet om at 75 prosent av helsepersonell med pasientkontakt skal være vaksinert mot influensa?

Begrunnelse

Viser til Folkehelseinstituttet sin ukesrapport 48: https://www.fhi.no/publ/2020/koronavirus-ukerapporter/
I Folkehelseinstituttet sin siste ukesrapport står det at «forekomsten av influensa og innleggelser med influensa er lav, men øker raskt». Ukesrapporten sier også at det «fortsatt er altfor lav vaksinasjonsdekning blant helsepersonell, barn med risikofaktor, eldre og andre risikogrupper». Tallene viser at den totale vaksinasjonsdekning i helse- og omsorgstjenesten blant helsepersonell per 4. desember er på 33 prosent, med en dekning på 45 prosent i spesialisthelsetjenesten og 27 prosent i primærhelsetjenesten. Dekningen på samme tid i fjor var på henholdsvis 51 prosent og 32 prosent. Norge har som mål at 75 prosent av helsepersonell med pasientkontakt skal være vaksinert mot influensa.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Denne influensasesongen kan bli verre enn på lenge, og vaksiner beskytter godt mot alvorlig sykdom. Per 15. desember har 47 % av de ansatte i spesialisthelsetjenesten tatt influensavaksinen og 29 % av de ansatte i primærhelsetjenesten.
Vaksinasjonsdekningen har økt de siste årene, og gikk betydelig opp i pandemisesongene 20/21 og 21/22. Forbruket var på 500 000 doser til målgruppene for vaksinasjon i 2017/18, og dette steg til 1,26 millioner doser forrige sesong. I sesongene 20/21 og 21/22 har det vært spesielle ordninger for gratis influensavaksine, pga. pandemien. For denne sesongen er vi tilbake til normalen for influensavaksinasjonsprogrammet, og vaksine og vaksinasjon tilbys slik det ble gjort i årene før pandemien.
På grunn av stort fokus på vaksinasjon de siste sesongene kan det være noe vaksinetretthet i målgruppene, også blant helsepersonell. Det er imidlertid viktig å påpeke at vi aldri har nådd 75 % dekning annet enn i forrige sesong og da kun blant personer over 65 år med kronisk sykdom.
Folkehelseinstituttet (FHI) har gjennom mange år jobbet målrettet for å øke dekningen. Denne høsten har de sammen med Helsedirektoratet hatt en større kampanje for å opprettholde og helst øke dekningen for influensavaksinen i alle målgrupper. I den forbindelse har media blitt benyttet aktivt blant annet gjennom den årlige pressekonferansen i samarbeid med Helsedirektoratet. Det har gjennom høsten vært flere hundre mediesaker om influensa og influensavaksinasjon i lokale, regionale og nasjonale medier, og anbefalingen om vaksinasjon burde derfor være kjent for de fleste.
FHI og Helsedirektoratet har sendt gjentatte informasjonsbrev om influensavaksinasjon til kommunene og helseforetakene med påminnelse om anbefalinger, betydningen av en god organisering for å oppnå høy dekning, samvaksinering med koronavaksine, informasjon om de ulike vaksinetypene osv. Her er det også informert om kommunens plikt til å organisere tilbudet på en slik måte at man oppnår høyest mulig dekning, og arbeidsgivers plikt til å tilby gratis vaksiner til personell med pasientkontakt i helse- og omsorgstjenesten. Det er i tillegg informert om influensavaksinasjon i webinarer for kommunelegene, til statsforvalternes vaksinasjonskoordinatorer, i statsforvaltermøte, i regionale smittevernkontakters møter, på vaksinedagene, og i foredrag rundt omkring i landet for både primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.
FHI har hatt god dialog med barnelegeforeningen og allmennlegeforeningen for å få ut informasjon om vaksineanbefalinger og viktigheten av å gi tilbud om vaksine, henvendt seg til helsepersonell generelt og vaksinatører spesielt via fagblader som Tidsskrift for den norske legeforening, Fagbladet og Sykepleien, samt via kanaler som Norsk helseinformasjon, Nytt om legemidler og Nasjonalt kompetansesenter for legemidler til barn. Det er også laget flere Facebook-innlegg både fra FHI og Helsedirektoratet for å nå helsepersonellet med informasjon om egen vaksinasjon.
Det er utarbeidet store mengder informasjonsmateriell til bruk for helsepersonell i deres arbeid med influensavaksinasjon – filmer, ferdige foredrag, informasjonsark på ulike språk og tilpasset personer med redusert helsekompetanse.
Helsedirektoratet har i samarbeid med FHI gjennomført en egen kampanje i sosiale medier i november rettet mot helsepersonell, som har nådd svært mange i målgruppen. I tillegg har denne kampanjen vært på YouTube og som bannerannonser på nhi.no, sykepleien.no, dagensmedisin.no og fontene.no.
I tillegg til egen informasjon på FHIs nettsider på mange ulike språk, har FHI hatt målrettede kampanjer rettet mot risikogruppene i lokale og regionale medier og på Facebook.
Det er også laget tilpasset materiell til aktuelle pasientorganisasjoner til bruk på deres nettsider og i medlemsblader. Dette er tatt godt imot og benyttet av pasientorganisasjoner for å spre informasjon.
Influensabølgen er på god vei oppover, og kan nå toppen tidlig i forhold til tidligere sesonger. Selv etter at toppen er nådd er det imidlertid viktig å opprettholde tilbud om vaksinasjon. Rundt halvparten av de som blir syke i løpet av en sesong vil bli syke etter at toppen er nådd, og kommuner og helseforetak må derfor fortsette å tilby vaksine til alle som vil ha dette, til influensasesongen er over. Influensasesongen er vanligvis over i uke 20.
Vaksinering er frivillig. Helsepersonell som pleier og behandler sårbare pasienter har imidlertid et særskilt ansvar for å ikke smitte pasientene sine. Arbeidsgiver og virksomheten har på samme vis et særlig ansvar for å hindre smitte til pasienter. Dette gjelder spesielt pasienter med et begrenset nettverk der personalet utgjør en stor del av deres sosiale omgang. Her bør arbeidsgiver legge ekstra godt til rette for å nå alle sine arbeidstakere med informasjon, svare på spørsmål de ansatte har og sikre et tilgjengelig vaksinetilbud, inkludert til ekstravakter og de som jobber utenom vanlig arbeidstid.