Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:568 (2022-2023)
Innlevert: 29.11.2022
Sendt: 30.11.2022
Besvart: 06.12.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Har Olje- og energidepartementet blitt konsultert I forkant av UDs beslutning om å nedlegge generalkonsulatet i Houston, hvilke betraktninger har statsråden gjort seg i forhold til hvordan beslutning rammer Norges energibransje, det være seg fossil, fornybar, og det grønne energiskifte, vil OED være åpen for å bidra økonomisk for å sikre videre drift av generalkonsulatet om det er økonomien som er problemet, og hva er statsrådens vurdering av viktigheten av Houston og Texas i global energisammenheng, herunder knyttet til Norge som energinasjon?

Begrunnelse

Houston er verdens energisenter, ikke bare innen olje- og gass, men leder an utviklingen innen fornybar energi. Siden oljeeventyrets start har Norge trukket veksler på fagmiljøene i Houston. Det har vært 50 år med samarbeid og utvikling innen energi og kompetanseutveksling. Generalkonsulatet i Houston har hele tiden vært døråpnere og brobyggere mellom bedrifter og det offentlig i begge land. De siste årene har fornybarnæringen i Texas vært ledende innen solenergi, CCS og CCU. Generalkonsulatet har vært og er av stor betydning for næringslivet i Norge, både for bedrifter og organisasjoner som skal finne partnere i Texas, og er ikke minst en aktuell møteplass mellom norske og amerikanske bedrifter i Texas. Når Generalkonsulatet ble utvidet til Norway House, som også inkluderer Innovasjon Norge og NORWEP, åpnet det ytterligere muligheter for norske bedrifter til å få presentert seg for bedrifter i USA. 50 års systematisk samarbeid for å utvikle og styrke industrisamarbeid bør ikke legges ned over natten. Generalkonsulatet har vært aktivt engasjert i å utvikle et kommersielt, kulturelt og vitenskapelig samarbeid mellom Houston og Norge. Det er for tiden over 140 norske bedrifter etablert i Houston, nettopp fordi det er et systematisk arbeid med å dele kompetanse og gjøre forretninger i verdens energimetropol. Mer enn 6000 nordmenn bor i Houston-regionen, noe som utgjør en av de største bosetningene utenfor Norge. Stavanger kommune er vennskapsby med Houston, og har et utstrakt samarbeid som Europas Energihovedstad, blant annet gjennom nettverket for Verdens energibyer (WECP), som Houston by v/ordfører har sekretariatsfunksjonen for.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Nedleggelser av utenrikstjenestens utestasjoner ligger under utenriksministerens konstitusjonelle ansvar. Jeg vil derfor vise til utenriksministerens svar av 25. oktober på et lignende spørsmål fra representanten Ingjerd Schau om hvordan nedleggelsen vil påvirke Norges arbeid med å ivareta de diplomatiske båndene til USA.
Utenriksministeren viser i sitt svar til representanten Schau bl. a. til at

«Nedleggelsen av generalkonsulatet i Houston er et resultat av en større reformprosess i utenrikstjenesten, et endret sikkerhetslandskap i Europa og en prioritering av utenrikstjenestens begrensede ressurser.
Næringsfremme mot det amerikanske markedet forblir en viktig prioritering for regjeringen. Houston-området og Mexico-gulfen er et viktig marked for norsk leverandørindustri, og Texas byr på mange muligheter for norske bedrifter innen alt fra fornybar energi til romindustrien.
Det skal norske myndigheter fortsatt støtte opp om. Interesser i Houston-området skal ivaretas av ambassaden i Washington DC, generalkonsulatene i San Francisco og New York, og ikke minst Innovasjon Norge og NORWEP, som blir værende i Houston.»

Houston er svært sentral i global energisammenheng, med en energibransje som spenner fra olje og gass til fornybar energi. Det er derfor en stor tilstedeværelse av norske selskaper, herunder en rekke leverandørbedrifter. Næringsfremme mot dette viktige markedet vil derfor fortsette å være en viktig prioritering for regjeringen. Jeg er trygg på at dette arbeidet vil ivaretas på en god måte av ambassaden i Washington, Generalkonsulatene i San Fransisco og New York, og ikke minst Innovasjon Norge og NORWEP, som begge har hatt langvarig tilstedeværelse i Houston.