Andreas Sjalg Unneland (SV): I Sverige og Finland har etterlatte foreldrepermisjonsordninger som gir rett til full lønn for en periode etter tapet. Nylig innførte Danmark en lov som sikrer tid til foreldre som mister barn.
Vil regjeringen i likhet med Sverige, Finland og Danmark innføre en lov som sikrer rett til sorgpermisjon for foreldre som mister barn under myndighetsalder?
Begrunnelse
I Danmark har man nå vedtatt en ny lov som sikrer tid til foreldre som mister barn. Bakgrunnen for forslaget var et borgerforslag fremmet av Pernille Møller Jensen i desember 2019. Bakgrunnen var at hun hadde mistet sin tenåringssønn til leukemi. Forslaget handlet om retten til fri i 6 måneder for foreldre som mister et barn under myndighetsalder. Uten krav om gjentatte besøk hos fastlegen for å forlenge sykemeldingen.
En rett sorgpermisjon for foreldre som mister barn under myndighetsalder vil bety mye for dem som opplever noe så grusomt som å miste et barn.
Bare på en måned samlet forslaget 28.000 underskrifter, og nådde de nødvendige 50.000 kort tid etter. I juni 2020 ble forslaget behandlet og vedtatt i Folketinget. Et vektig argument som særlig har vært med på å skape bred oppslutning om forslaget, var at det er en relativt liten kostnad knyttet til denne rettigheten, særlig med tanke på hvor enorm betydning det kan ha for foreldre som har mistet det kjæreste de har.
Også i Sverige og i Finland har etterlatte foreldrepermisjonsordninger som gir rett til full lønn for en periode etter tapet.
I 2016 døde 102 barn mellom 1–17 år, mens i 2018 var tallet 84 ifølge en artikkel fra Norsk Helseinformatikk. Antall barn som var under ett år når de døde i 2020, var ifølge Statistisk sentralbyrå var 104 barn.
Sorgstøttealliansen er en allianse av 15 organisasjoner og nettverk som representerer med alle grupper etterlatte etter dødsfall i Norge. Denne alliansen tok kontakt med daværende helseminister Bent Høie, for å be høyreregjeringen om å vurdere dagens ordninger.