Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:352 (2022-2023)
Innlevert: 08.11.2022
Sendt: 09.11.2022
Besvart: 17.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hva vil helseministeren gjøre for å sikre en bedre grunnbemanning av jordmødre ved landets fødeavdelinger, og kan helseministeren garantere at vi fortsatt skal ha et differensiert fødselstilbud med valgfrihet for kvinner i forbindelse med fødsel?

Begrunnelse

Det er nylig blitt kjent at det populære fødetilbudet, ABC-klinikken ved Ullevål sykehus skal helgestenges. Det betyr en svekkelse av fødetilbudet til innbyggere i og rundt Oslo. Styrken til ABC-klinikken er at det er et jordmorstyrt tilbud, hvor svangerskapsoppfølging, fødsel og barseltid foregår på samme sted med samme personale. Det gir stor trygghet og forutsigbarhet for den gravide. ABC-klinikken legger godt til rette for å føde trygt på naturlig vis med minimal bruk av medisinske inngrep. Det er også en attraktiv arbeidsplass for jordmødre, som gir et stabilt personale og lavt sykefravær. Det er vanskelig å forstå at Ullevål stenger den ene avdelingen som drifter på en måte som både jordmødre og fødekvinner trives med, og begrunner stenging med bemanningsproblemer ved de andre fødeavdelingene. Et slikt grep skaper stor usikkerhet om fremtiden til ABC-klinikken og kan føre til at de erfarne jordmødrene ved ABC-klinikken slutter. Resultatet av dette kan bety at tilbudet ved Oslos fødeavdelinger kan bli enda mer svekket enn de allerede er.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Vi har et godt svangerskaps-, føde- og barseltilbud i Norge. Det skal vi både ta vare på og forbedre. Det er helseforetakene som har ansvaret for å sørge for en god og forsvarlig fødsel- og barselomsorg, i tråd med Helsedirektoratets faglige anbefalinger.
Vi må hele tiden arbeide for at gravide, fødende og nye foreldre skal få en så god og trygg opplevelse av fødsel- og barseltilbudet som mulig. Noen steder opplever arbeidsgivere at det er utfordrende å rekruttere tilstrekkelig personell både til kommuner og til fødeavdelingene i sykehus. Regjeringen har derfor igangsatt flere initiativ for å sikre god oppfølging av gravide og en trygg fødsels- og barselomsorg i hele landet.
Vi har i regjeringsplattformen varslet at det skal settes i gang et arbeid om det helhetlige føde- og barselstilbudet. Arbeidet vil blant annet omfatte bemanning, følgetjeneste, heltidsstillinger og finansieringsmodell. Helsedirektoratet reviderer dessuten veilederen med kvalitetskrav til fødselsomsorgen som blant annet skal anbefale et normtall for bemanning ved fødeavdelingene.
I arbeidet for å møte personellutfordringene må flere virkemidler tas i bruk. Regjeringen oppnevnte i fjor Helsepersonellkommisjonen som skal levere sin utredning 1. februar 2023. Kommisjonen skal blant annet gjøre rede for hvordan teamarbeid, organisering av oppgaver og ansvar mellom ulike personellgrupper påvirker det framtidige behovet for kompetanse og personell. Samhandlingen innenfor og mellom de ulike delene av helse- og omsorgssektoren og strukturelle hindringer for effektiv ressursbruk skal inngå i vurderingene. Den skal også identifisere rekrutteringsutfordringer i ulike deler av landet, og årsaker til dette.
Arbeidet for å bedre tilgangen til spesialsykepleiere er alt i gang. I 2022 er det bevilget 64 mill. kroner til opprettelse av 200 utdanningsstillinger for spesialsykepleiere, og jordmødre inngår i dette. I statsbudsjettet for 2023 er det foreslått å videreføre satsingen med 199 mill. kroner. Midlene skal gå til helårseffekt av stillingene som ble opprettet i 2022 og til opprettelse av 200 nye utdanningsstillinger i 2023.
Regjeringen er også opptatt av at universiteter og høyskoler utdanner flere sykepleiere og at de bidrar til å dekke arbeidslivets kompetansebehov. Regjeringen har derfor tildelt 300 studieplasser til sykepleierutdanning, og bedt utdanningsinstitusjonene så langt det er mulig prioritere spesialsykepleieutdanning, og da jordmor- og helsesykepleierutdanning, samt spesialutdanning innen fagområdene anestesi, barn, intensiv, operasjon og kreft. I tillegg til disse 300 studieplassene, har regjeringen bedt utdanningsinstitusjonene om å øke utdanningskapasiteten i bachelorutdanning i sykepleie med 200 studieplasser. Disse skal finansieres innenfor institusjonenes egne rammer. Jordmorutdanning bygger på en bachelorutdanning i sykepleie. Derfor er utdanningskapasiteten for bachelorutdanningen i sykepleie viktig for fremtidig rekruttering til jordmorutdanning. Totalt vil dette på sikt gi en økt utdanningskapasitet tilsvarende 500 studieplasser.
Vi skal ha et differensiert og godt fødetilbud, hvor det er mulig å tilpasse omfang og form på assistanse under fødsel til kvinnens behov og ønsker. Det er helseforetakene som må vurdere organiseringen av tilbudet, og vi må hele tiden arbeide for at gravide, fødende og nye foreldre skal få en god og trygg opplevelse av fødsel- og barseltilbudet.