Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:299 (2022-2023)
Innlevert: 03.11.2022
Sendt: 03.11.2022
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 11.11.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Vil statsråden gjøre noe for foreldrene som nå må ha barna hjemme på uviss tid, og som har små økonomiske marginer?

Begrunnelse

Streiken i private barnehager har pågått i flere uker. Den er legitim, og det er partene som må komme til enighet. Konsekvensene for familiene begynner derimot å bli store. Barnehagestreiken kommer etter pandemi og lærerstreik i skolen, og fører til at mange foreldre igjen må være borte fra jobb for å være hjemme med barna sine. Det betyr at de etter hvert må ta ut ulønnet permisjon, om de ikke har svært fleksible arbeidsgivere.
Under pandemien ble det gitt ekstra omsorgsdager for å gjøre det mulig å være hjemme med barn som var syke, i isolasjon eller karantene.
De mest uheldige foreldrene har måttet ta fri fra jobb, både på grunn av omikron-nedstenging, lærerstreik og barnehagestreik i år. Andre har kanskje bare blitt rammet av barnehagestreiken, men har lav inntekt og ingen eller liten buffer. Prisene stiger, og for de fleste familier vil et inntektstap akkurat nå bli vanskelig. Det kompliseres ytterligere ved uforutsigbarheten i at ingen vet hvor lenge streiken vil vare.
Statsråden bør vurdere om den gruppen foreldre med minst økonomisk handlingsrom skal få rett til å ta ut omsorgsdager under streik i år, eventuelt om det er noe annet regjeringen kan gjøre for denne gruppen.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg har forståelse for at streiken i private barnehager er en belastning for mange foreldre. Det kan kreve fleksible arbeidsgivere, samarbeid med andre foreldre, praktisk hjelp fra slekt og venner, bruk av ferie og avspasering og ulønnet permisjon for å komme seg gjennom hverdagen.
Vi har ingen ordninger som gir rett til økonomisk stønad fra staten til foreldre som ikke kan arbeide som følge av at barnepasser er i streik. Ordningen med omsorgspenger er en helserelatert ytelse. Ordningen ble vesentlig utvidet i forbindelse med koronapandemien bl.a. for å avhjelpe konsekvenser av statlige pålegg for smittevern. Det er imidlertid en vesentlig forskjell på statens ansvar for konsekvensene av restriksjoner som pålegges av staten, og for forhold som staten er uten mulighet til å påvirke, slik som den pågående streiken.
Belastninger for uskyldige tredjeparter er en uheldig, men vanlig konsekvens av streik og andre konflikter i arbeidslivet. Dette er et av flere forhold som partene i arbeidslivet må ta med i betraktningen når de vurderer hvilke virkemidler de vil ta i bruk. Dersom slike kostnader overtas eller i stor grad bøtes på av staten, vil det kunne påvirke partenes vurdering av virkemiddelbruk og også redusere presset på partene til å komme til enighet, slik at konflikten avsluttes.
Foreldre som ikke har annen mulighet enn å ta ulønnet permisjon i denne situasjonen, og som av denne grunn får økonomiske problemer de ikke kan løse på annet vis, har mulighet til å søke om økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven. Denne loven har en egen bestemmelse om økonomisk hjelp til personer som trenger det for å kunne overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.