Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:175 (2022-2023)
Innlevert: 19.10.2022
Sendt: 20.10.2022
Besvart: 27.10.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Vil regjeringen ta til orde for at FNs Spesialrapportører på menneskerettigheter får besøke okkuperte Vest-Sahara?

Begrunnelse

Det rapporteres jevnlig om svært alvorlige brudd på menneskerettighetene i okkuperte Vest-Sahara, begått av marokkanske myndigheter, spesielt vilkårlig fengsling av saharawier som ytrer sin legitime rett til selvbestemmelse. Det er samtidig snart ti år siden sist gang Marokko tillot FNs spesialrapportører på menneskerettigheter å besøke Vest-Sahara. FNs generalsekretær ytrer i sin siste rapport til Sikkerhetsrådet sin bekymring over FNs manglende tillatelser til å komme inn i territoriet.
Heller ikke FNs spesialutsending til territoriet fikk lov av Marokko til å besøke Vest-Sahara under sin rundreise i januar 2022. FNs fredsbevarende operasjon i territoriet får ikke lov til å rapportere på overgrepene.
I slutten av denne måneden skal Vest-Sahara opp til ny behandling i FN Sikkerhetsråd for første gang på ett år.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Vi har notert oss anbefalingene i rapporten av 3. oktober 2022 fra FNs Generalsekretær om behovet for uavhengig, upartisk og varig overvåking av menneskerettighetssituasjonen for å sikre beskyttelse av menneskerettighetene for alle i Vest-Sahara.
Jeg deler bekymringene til FNs Generalsekretær om fortsatt manglende tilgang for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR, Office of the High Commissioner for Human Rights) til Vest-Sahara. Dette har vi tatt opp i FNs sikkerhetsråd senest i forbindelse med forhandlingene om fornyet mandat for FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara, MINURSO, denne måneden. Tilgang for OHCHR er fremhevet i Resolusjon 2602 (2021) som omhandler situasjonen i Vest-Sahara. Vi har også oppfordret til samarbeid med alle relevante menneskerettighetsmekanismer.
Norsk politikk og norske posisjoner knyttet til Vest-Sahara ligger fast. En politisk løsning på Vest-Sahara-konflikten må være i tråd med vedtak fattet i FNs sikkerhetsråd hvor blant annet retten til selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara legges til grunn. Dette har også vært grunnlaget for vårt arbeid i Sikkerhetsrådet.
Regjeringen vil fortsette å følge situasjonen i Vest-Sahara, herunder situasjonen for menneskerettighetene, innenfor de etablerte rammer for norsk Vest-Sahara politikk.