Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:3056 (2021-2022)
Innlevert: 30.09.2022
Sendt: 03.10.2022
Besvart: 18.10.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hva slags grep vil regjeringen ta for å bedre studentenes livssituasjon?

Begrunnelse

Nylig ble Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) for 2022 lagt frem.
Den viste at mange studenter slet med den psykiske helsen, og at mange også sliter med ensomhet. Hele 41 prosent av de som tok undersøkelsen oppga at de hadde få eller ingen venner på studiestedet sitt. Mens en av fem studenter har tenkt på å ta sitt eget liv.
Undersøkelsen har avdekket svært urovekkende tall vedrørende studenters psykiske helse. Undersøkelsen viser også at det også en økning av studenter som rapporterer om dårlig livskvalitet. Det har i år økt til 31 prosent.
Leder av norsk studentorganisasjon peker på trang økonomi som en av årsakene til den dårlige psykiske helsen. Flere studentledere viser til at mange studenter må jobbe mye for å få økonomien til å gå rundt og at det fører til at mange ender opp som ensomme. Studenter forteller også om at det å delta i studentaktiviteter er vanskelig å kombinere med jobb, noe som fører til at de føler seg mer ensomme.
Tall fra SSB viser at studenters inntekt i dag i større grad består av lønnet arbeid enn tidligere. I 2016 utgjorde lønnet arbeid 45 % av studenters totale inntekt, mens i 2019 utgjorde jobbinntekter 53 % av de totale inntektene til en borteboer student. Mens offentlig studiestøtte altså både studielån og stipend, utgjorde 32 prosent. Dette står i stor kontrast til vårt naboland Sverige hvor offentlig studiestøtte utgjorde over 50 % av studenters inntekt. Tallene fra SSB viser også at studentene bruker mer tid på å jobbe enn før.
Hvis vi ser på andre land som det er naturlig at vi sammenligner oss med slik som Danmark og Sverige så viser den omfattende undersøkelsen kalt Eurostudent VII at norske studenter bruker mest tid på jobb ved siden av studiet i Skandinavia - samtidig bruker de minst tid på skolebenken. Eurostudent undersøkelsen fra 2018 viser at 70 prosent av norske studenter sier de ikke kan studere uten å ha en jobb ved siden av.
Studiestøtten slik den er i dag, tilsvarer omtrent 126 000 kroner i året. Det betyr at dagens studenter lever under fattigdomsgrensa. Dette fører til at dagens studenter nedprioriterer studie fordi de må jobbe.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: SHoT-undersøkelsen og Levekårsundersøkelsen blant studenter viser at flertallet av studentene har det bra, men at andelen studenter med psykiske plager har økt, og at særlig de yngste studentene sliter med ensomhet. Denne utviklingen tar jeg på alvor.
Det er samtidig viktig å påpeke at økning av psykiske plager og ensomhet blant unge er et større samfunnsproblem. Levekårsundersøkelsen viser at andelen studenter som har hatt symptomer på psykiske plager ligger på samme nivå som samme aldersgruppe i befolkningen generelt. Helseproblemer i studentbefolkningen er dermed ikke nødvendigvis knyttet til det å være student, men er oftere knyttet til studentenes alder og livsfase.
Det er særlig de yngste studentene som opplever ensomhet. Det skyldes blant annet at det tar tid å bli kjent med medstudenter på nytt studiested og etablere et nettverk. Levekårsundersøkelsen blant studenter viser til at økning av psykiske plager hos de yngste studentene henger blant annet sammen med at de er en del av «generasjon prestasjon» og har vokst opp i et samfunn med mange valgmuligheter, men også tilsvarende mange forventninger og krav. Lang tid med restriksjoner og begrenset sosial kontakt som følge av korona har også påvirket hvordan studentene har det.
Kunnskapsdepartementet har gitt 1 million kroner til en tilleggsundersøkelse som skal gjennomføres av SHoT. Formålet med denne undersøkelsen er å fremskaffe kunnskap om nøyaktige forekomster av psykiske lidelser og skille psykiske symptomplager fra faktiske forekomster av diagnosebaserte lidelser blant studentene.
SSBs levekårsundersøkelse viser at de aller fleste studenter i Norge har det bra og generelt opplever få levekårsproblemer. Dette bekreftes også av SHoT-undersøkelsen, som viser at det er færre enn tidligere som melder at de har problemer med å betale daglige utgifter og uforutsette utgifter.
Utdanningsstøtteordningene er lagt opp slik at den gir studentene mulighet til å arbeide ved siden av studiene og i feriene. Vi har et historisk sterkt arbeidsmarked, hvor det mangler folk i de fleste sektorer. Det er positivt at studenter får viktig erfaring på arbeidsmarkedet og blir bedre rustet for arbeidslivet som venter etter studiene. Et flertall av studentene med jobb melder at de har en studierelevant jobb. Til tross for at studentene som jobber i semesteret i snitt jobber 15 timer i uken, har gjennomføring på normert tid økt jevnt de siste fem årene både på bachelor- og masterstudier. Henholdsvis 55 og 57 prosent av bachelor og masterstudentene gjennomførte på normert tid i 2021, som er en oppgang fra 48 og 53 prosent i 2017.
I år har mange familier tapt kjøpekraft på grunn av økte priser, det gjelder ikke bare studentene. Regjeringen har innført strømstøtte til alle husholdninger, også der det bor studenter. Gjennom ordningen dekker staten 80 pst. av strømprisen utover 70 øre/kWh – og 90 pst. for perioden fra september til desember i år. I tillegg fikk studentene våren 2022 et eget tilbud om strømstøtte på 3 000 kroner.
Den klart største enkeltutgiften for de fleste studenter er husleie, så det viktigste grepet vi kan gjøre for å bedre studentenes økonomi, er å bygge flere rimelige studentboliger. For å få fart på boligbyggingen foreslår regjeringen å øke kostnadsrammen for hele landet til 1 450 000 kroner per hybelenhet. I tillegg sørger vi for at byggeprosjekter kan bruke den kostnadsrammen som gjelder for det året byggeprosjektet står ferdig (får brukstillatelse eller ferdigattest). Frem til nå ha det vært slik at de har måttet bruke den kostnadsrammen som gjaldt da de fikk tilsagn om tilskudd til å bygge. Dette er en viktig endring for de prosjektene som starter opp senere enn planlagt på grunn av uforutsette hendelser og økte kostnader underveis i prosjektet.
SHoT-undersøkelsen sammen med Levekårsundersøkelsen blant studenter vil stå sentralt i regjeringens arbeid med å følge opp studenter og brukes som et verktøy for å finne frem til gode og målrettede tiltak for å bedre studentenes situasjon.