Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:3030 (2021-2022)
Innlevert: 28.09.2022
Sendt: 29.09.2022
Besvart: 06.10.2022 av kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Hvordan vil regjeringen sikre at serveringsnæringen fortsatt skal kunne drive virksomhet i de verneverdige byggene i det historiske gatemiljøet i Møllergata?

Begrunnelse

I reguleringsplanen for det nye Regjeringskvartalet fra 2017 ble det bestemt at Møllergata 5-27 skal være i offentlig eierskap, og kjøp av disse eiendommene er en del av første byggetrinn. Årsaken til eierskapet er ifølge Statsbygg sikkerhet på grunn av nærheten til det nye regjeringskvartalet. Statsbygg har kjøpt opp flere bygg i den historiske gaten, og revet Møllergata 11. Tradisjonsrike serveringssteder som Sosialen er lagt ned, og Justisen er kjøpt ut av sin leiekontrakt og skal være ute ved utgangen av året. Lokalene til Hell’s Kitchen og Illegal burger er ennå ikke kjøpt opp.
Samtidig sier Statsbygg at de ønsker å bidra til et levende bymiljø i Møllergata og vil derfor leie ut byggene til «aktiviteter som sørger for dette». Likevel tømmes gaten nå for kafeer, møtesteder og tradisjonsrike utesteder, før de skal gjenoppstå på Statsbyggs nåde en gang rundt 2030. Tilliten til Statsbygg som byplanlegger er allerede tynnslitt etter stengingen av Youngstorget tidligere i år.
Møllergata er et historisk viktig gateløp i Oslo sentrum, som de siste tiårene har utviklet seg til å bli en levende bygate med serveringssteder, galleri, butikker og byliv. Flere av byggene har stor kulturminneverdi og er viktige identitetsskapere i byen. Møllergata 15 er en av de eldste byggene i Oslo og stammer fra 1600-tallet.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Svar

Sigbjørn Gjelsvik: Staten kjøper dei aktuelle bygga i Møllergata nær det nye regjeringskvartalet av omsyn til tryggleiken i det nye kvartalet. Bygga er i dårleg forfatning og er dårleg fundamentert, og «Justisen» har også alvorlege skadar. Det er derfor nødvendig å flytte frå bygga og gjennomføre tiltak for å sikre bygga for framtida. Tiltaka vil gjere det mogleg å drive verksemd i dei historiske bygga i Møllergata i mange år framover.
Trafikken i Møllergata vil bli redusert etter at bygginga av nytt kvartal er ferdig, og gata er opparbeidd. Det vil gjere det enklare å få eit godt bymiljø. Staten vil leige ut bygga i Møllergata, og vil leggje vekt på at leigetakarane bidrar til eit levande byliv gjennom aktivitetar som til dømes servering, forretningar og galleri. Departementet vil følgje opp at Statsbygg varetar desse føresetnadane.