Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2738 (2021-2022)
Innlevert: 26.08.2022
Sendt: 29.08.2022
Besvart: 02.09.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Kan statsråden redegjøre for om dette er en såkalt nettkode som er utvikla i ENTSO-E og iverksatt på børsen, eller om det er en privatrettslig avtale mellom Statnett, SvK og den danske TSOen, og kan statsråden også redegjøre for om departementet vet noe om hvorvidt ordningen har konsekvenser for prisene i Norge?

Begrunnelse

I utgangspunktet skal systemet for kraftutveksling være slik at det styrende prinsippet for utveksling mellom oss og land vi har forbindelse til er at kraften flyter fra et prisområde til et annet etter hvor det er dyrest strøm. Ser man på Statnetts oversikt over kraftflyt ser man at det jo ofte ikke stemmer. En ordning som blant annet Europower har omtalt bidrar til at vi enda oftere vil se slike tilfeller. Ordningen kalles "sumrestriksjon" og bidrar til at kraft flyter fra Norge til Sverige fordi det er høyere pris i Danmark enn i Norge.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg forstår spørsmålsstiller dithen at det vises til «sumrestriksjoner» i spørsmålet. Etter hva jeg kjenner til er dette et tiltak Svenska kraftnät har iverksatt for å utnytte kapasiteten i strømnettet inklusive overføringsforbindelsene til Norge og Danmark bedre.
I Norge har Statnett som systemansvarlig ansvar for å fastsette kapasitet i kraft-overføringsnettet. På svensk side har Svenska kraftnät denne oppgaven. Det styrende prinsippet i EU/EØS-retten og Statnetts konsesjoner for kraftutveksling med utlandet, er at det skal legges til rette for maksimal tilgjengelig kapasitet for kraftutveksling.
Jeg er kjent med at Svenska kraftnät har iverksatt et tiltak for å utnytte overførings-kapasiteten i det svenske strømnettet på en bedre måte, som kalles sumrestriksjoner. Bakgrunnen er at man i Sverige har hatt vedvarende driftsproblemer som følge av økt kraftflyt fra øst til vest i Midt-Sverige. Krafteksport fra Sverige til Norge og Danmark har bidratt til å forsterke problemene. Eksportkapasiteten fra Midt-Sverige til Østlandet var som følge av dette begrenset i store deler av 2021 og starten av 2022.
Statnett har vært positiv til innføring av sumrestriksjoner i Sverige. Ifølge Statnett forbedrer tiltaket importkapasiteten fra Sverige til Østlandet. Økt importkapasitet er spesielt viktig i den situasjonen vi nå har i kraftmarkedet. Jeg har forstått det slik at ordningen i noen tilfeller også vil kunne gi kraftflyt mellom Danmark og Norge, som går via det svenske strømnettet.
Med utgangspunkt i Statnetts vurderinger forstår jeg det slik at sumrestriksjonene vil gi en bedre utnyttelse av kraftressursene i Norge, Sverige og Danmark.