Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2722 (2021-2022)
Innlevert: 25.08.2022
Sendt: 26.08.2022
Besvart: 06.09.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Ordningen med unntaksregler for pensjonert helsepersonell som kan jobbe i helsetjenesten uten å tape pensjon, har vært et svært viktig bidrag til vaksinering i kommunene under Covid-19 pandemien. Ordningen har blitt forlenget tidligere, men utløper nå 31.8.2022.
Vil statsråden nå forlenge ordningen, f.eks. frem til 31.12.22, slik at den store ressursen av pensjonert helsepersonell fortsatt kan bidra ved vaksinering mot Covid-19?

Begrunnelse

Pensjonerte sykepleiere, jordmødre, helsesøstre og leger har bidratt sterkt til vaksineringen ute i kommunene gjennom hele pandemien. Stortinget behandlet i vår en proposisjon fra regjeringen om å utvide de midlertidige unntaksreglene til 31. august 2022. De midlertidige unntaksreglene sikrer at pensjonert helsepersonell kan jobbe uten å tape på det.
Etter Stortingets behandling i juni om forlengelse til 31.8.22, ga regjeringen den 5. august 2022 kommunene beskjed om at vaksinasjon av gruppen fra 65 til og med 74 år starter så snart kommunene har kapasitet til å tilby dette, og med senest oppstart 1. oktober 2022. Kommunene ble også bedt om å planlegge for å kunne tilby ny oppfriskningsdose til personer mellom 18-64 år med underliggende sykdommer.
Regjeringen legger i all sin kommunikasjon vekt på at vaksinasjon er hjørnesteinen i regjeringens koronastrategi og beredskap. Samtidig understreker regjeringen at pandemien er uforutsigbar, og at kommunene fortsatt være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper.
Alle partier på Stortinget var i juni enige om at midlertidige unntaksregler ikke skal vare lenger enn nødvendig. Men med nye krav til kommunene knyttet til vaksinering og vissheten om at dette er en viktig del av vår samlede beredskap mot økt koronasmitte og sykdom, må det stilles spørsmålstegn om det er klokt på nåværende tidspunkt å avvikle ordningen. En ordning som har mobilisert en stor og faglig sterk reservestyrke som har bidratt kommunene gjennom hele koronapandemien.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Spørsmålet gjelder det midlertidige unntaket fra avkortingsreglene av offentlig AFP og alderspensjon fra offentlig tjenestepensjonsordning for pensjonister som arbeider med covid-19. Unntaket gjelder beordret tjeneste i forbindelse med covid-19 i virksomheter omfattet av helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav a, b, c og h, og frivillig tjeneste i offentlig helsetjeneste etter helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav a til c.
Unntaket fra de ordinære avkortingsreglene for alderspensjon og AFP fra offentlig tjenestepensjonsordning ble innført som følge av det ekstraordinære personellbehovet i helsesektoren under koronapandemien. Ordningen er lovfestet for medlemmer av Statens pensjonskasse, pensjonsordningen for apotekvirksomhet og pensjonsordningen for sykepleiere og gjelder pensjonister som arbeider i helsetjenesten. Ordningen er forlenget i flere omganger, senest før sommeren da ordningen ble forlenget fra 1. juli 2022 ut august 2022. Tilsvarende unntak er innført av tariffpartene i kommunal sektor.
Stortingsrepresentant Trøen stiller spørsmål ved om det er klokt på nåværende tidspunkt å avvikle ordningen. Hun viser til at ordningen har mobilisert en stor og faglig sterk reservestyrke som har bistått kommunene gjennom hele koronapandemien, og at det nå stilles nye krav til kommunene knyttet til vaksinering.
Jeg er enig i at bruken av pensjonister har vært et godt og viktig bidrag i pandemihåndteringen. Vi har hele tiden vært tydelige på at unntaksordningen var midlertidig og at behovet var knyttet til den høye belastningen på helsetjenesten som følge av pandemien. Dersom det viser seg at vi på et senere tidspunkt vil ha behov for å gjeninnføre innføre en slik ordning, vil vi ikke utelukke dette.
Arbeidsgiverne har mulighet til å tilby pensjonister arbeid på pensjonistvilkår. Den ordinære satsen for 2022 er 224 kroner i timen. Arbeid på pensjonistvilkår gir ikke medlemskap i tjenestepensjonsordningen, og alderspensjonen fra offentlig tjenestepensjonsordning blir som følge av dette ikke avkortet. Inntekten avkorter normalt offentlig AFP. I enkelte tilfeller er det innført en særskilt sats for pensjonistlønn. En slik særskilt sats ble innført 1. januar 2022 for pensjonister som arbeider i barnehager og skoler som følge av utfordringene koronapandemien skapte. Den innebar en forhøyet sats for pensjonistlønn bestemt av tariffpartene i KS-området. Pensjonistlønnen på 300 kroner i timen avkortet ikke alderspensjonen, og lønnen avkortet heller ikke AFP etter at det ble innført et unntak i forskrift. Unntaket fra avkortingen av AFP gjaldt fram til 1. juli 2022. Det er også innført samme særskilte sats for pensjonistavlønning for arbeid med Ukraina-fordrevne. Denne ordningen ble innført i april 2022, og unntaket fra avkortingen av AFP for slik inntekt gjelder til utgangen av 2022.
KS har i brev 23. august 2022 pekt på løsningen med særskilt pensjonistlønnssats for å ivareta et ekstraordinært personellbehov ved oppskalering av TISK-tiltak (testing, isolering, smittesporing og karantene) eller vaksinering som følge av korona-pandemien. Blant annet med bakgrunn i denne henvendelsen har departementet besluttet å gjøre unntak fra avkortingen av offentlig AFP for slik inntekt med virkning fram til og med 31. desember 2022. Unntaket er gjort i forskrift om kombinasjon av avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse og arbeidsinntekt (pensjonsgivende inntekt).