Carl I. Hagen (FrP): Hva er begrunnelsen for at olje- og energidepartementet ikke har sørget for at høringsdokumentene i REPowerEU-saken er gjort tilgjengelig på norsk?
Begrunnelse
EU har siden 2021 arbeidet med forslag til endring av flere energi-direktiver, for å få økt tempo i videre utbygging av fornybar energi i EU. Årsaken var stigende strømpriser fra tidlig høst i 2021, forårsaket av stigende gasspriser, samt økende motstand mot mer utbygging av vindkraft på land.
18. mai i år lanserte EU ut sitt forslag til «REPowerEU», en plan som ble begrunnet med Russlands invasjon av Ukraina 24. februar i år. Planen utløser behov for endringer i tre ulike EU-direktiver, som alle er under behandling som EØS-relevante for Norge. OED sendte forslagene til endring i direktivene ut på høring 9. juni. Opprinnelig frist for uttalelser var 8. august. Etter kritikk mot denne typen «sommerhøring», har OED forlenget fristen til 22. august. Krav fra bl.a. Motvind Norge om at dokumentene blir tilgjengelige på norsk, er ikke imøtekommet.
Vindkraft på land er en svært kontroversiell sak i Norge. Forrige regjering lanserte 1.4.2019 en plan, kalt «Nasjonal ramme» for vindkraft på land. I «Nasjonal ramme» ble 13 områder i Norge pekt ut som spesielt velegnet for vindkraftverk. Planen ble også den gangen sendt ut på høring med kort frist, som senere ble forlenget etter kritikk. Det kom inn ca. 5300 høringsuttalelser. De aller fleste var så negative at regjeringen Solberg valgte å skrote hele planen.
Olje -og energiministeren har offentlig uttrykt skepsis til at EU gjennom de framlagte forslagene vil redusere den lokale mulighetene for innflytelse over videre utbygging av vindkraft. Dette vil bli resultatet av EUs plan, både fordi behandlingstiden for nye konsesjoner skal kunne skrus dramatisk ned, og fordi at i såkalte «renewable go-to areas» (spesielt utpekte områder som i «Nasjonal ramme» i 2019) skal konsesjoner kunne gis til nye prosjekter uten konsekvensutredninger. Dette er i klar strid med Stortingets føringer for hvordan slike saken skal behandles i tiden framover, og plan- og bygningsloven er under endring i samsvar med dette.
Når statsråden er skeptisk til konsekvensene av EUs plan, framstår det som svært påfallende at saken sendes på høring med kort frist, og uten at sakens dokumenter er gjort tilgjengelig på norsk. Det hadde vært god til å få oversatt dokumentene mellom 18. mai og 9. juni.