Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2485 (2021-2022)
Innlevert: 27.06.2022
Sendt: 28.06.2022
Besvart: 30.06.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Vil statsråden ta noe initiativ ovenfor lisensinnehaverne av Linnormprosjektet for å sikre en rask og forsvarlig fremdrift som en direkte konsekvens av Norges nye forpliktelser til å forsterke leveranser av gass fra Norge til EU?

Begrunnelse

På mitt tidligere spørsmål om Linnorm utbyggingen og en rask realisering av dette store gassprosjektet, viste statsråden til hvordan rettighetshaverne i lisensen selv velger utbyggingskonsept og at flertallet i lisensen bestemmer videre fremdrift. Dette er vanligvis både et godt og riktig utgangspunkt for å sikre en god ressursutnyttelse og høy verdiskapning på norsk sokkel.
Den 23. juni gjennomførte statsråden et møte med EU-kommisjonens visepresident Frans Timmerman, hvor det ble enighet om å forsterke energisamarbeidet mellom Norge og EU.
EU har siden invasjonen av Ukraina, og energikrisen som oppsto i kjølevannet av krigen, bedt Norge om mer gass. Fra møte kan vi lese at det kom enda sterkere signaler om unionens langsiktige behov for både olje og gass fra Norge og at partene er blitt enige om å forsterke energisamarbeidet, blant annet for å «sikre ytterligere kortsiktige og langsiktige leveranser av gass fra Norge». Dette skal bidra til å øke energisikkerheten i Europa, men også til å redusere de høye energiprisene i Europa, som Norge også er rammet kraftig av.
Ifølge Oljedirektoratet sin ressursrapport fra 2021 er Linnorm den største påviste gassressursen på norsk sokkel som ennå ikke er utbygd. I program for konsekvensutredning for Linnorm som operatøren Shell la ut til høring i august i fjor heter det at oppstart av produksjon kan skje i 2026. Sist uke kunne vi lese at prosjektet er lagt på is. På forespørsel fra undertegnede opplyser Shell at de fremdeles ser på Linnorm som et økonomisk lønnsomt prosjekt med et godt utbyggingskonsept, men at noen andre deltakere i lisensen ikke støtter dette. Det opplyses at det mest sannsynlige alternative utbyggingskonseptet kan først gi ny gass til markedet fra 2032.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er avgjørende at Norge er en stabil og langsiktig leverandør av energi til Europa, og at dette skjer innenfor rammen av god ressursforvaltning.
Jeg er opptatt av at rettighetshaverne i alle utvinningstillatelser bidrar til å nå målene om god ressursforvaltning og høy verdiskaping fra våre petroleumsressurser. Det er gjennom dette vi kan opprettholde norsk olje- og gasseksport også fremover og dermed også bidra til Europas energisikkerhet.
Det er rettighetshaverne som har eierandeler i funn som har ansvar for å identifisere den beste utbyggingsløsning for et gitt funn. Det gjelder også for Linnorm-funnet. Dette er et betydelig gassfunn som ble gjort i 2005 og hvor rettighetshaverne over tid har vurdert ulike utbyggingsløsninger, herunder en undervannsutbygging tilbake til en eksisterende innretning og en ny plattform.
Ressursmyndighetene ved Oljedirektoratet og departementet, støttet av Gassco, har fulgt arbeidet med Linnorm tett. Målet med oppfølgingen er å bidra til god ressursforvaltning og høy verdiskaping.
En utbygging av Linnorm-funnet er av flere grunner komplisert. Det pågår nå en prosess i rettighetshavergruppen for å bestemme veien videre. Det viktigste er at den løsning som velges av rettighetshaverne er teknisk og økonomisk god og robust. Om det krever en forlenget planleggingsfase så er det riktig å ta den tiden det tar for å få et godt beslutningsgrunnlag på plass. Samtidig har jeg en klar forventning til at rettighetshaverne viderefører et arbeid med utbygging av Linnorm-funnet, og at de klarer å etablere en teknisk og økonomisk god og robust utbyggingsløsning slik at ressursene kan bli utnyttet.
Ressursmyndighetene vil fortsette å følge rettighetshavernes arbeid med Linnorm også fremover.