Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2370 (2021-2022)
Innlevert: 16.06.2022
Sendt: 17.06.2022
Besvart: 24.06.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Vil regjeringen sette i gang arbeidet med å sikre kornlagerkapasitet tilsvarende 6 måneders normalforbruk, og vil ministeren gjøre tiltak for å sikre at Stavanger havnesilo brukes som kornlager til nye lagre er i drift?

Begrunnelse

16 juni leverte Landbruks- og matdirektoratet sin rapport om beredskapslagring av korn i Norge. I rapporten anbefaler direktoratet at det bør etableres kornlager som av en størrelse tilsvarende 6 måneders normalforbruk. Utvalget trekker også frem at man kan starte kornlagring allerede nå gjennom å bruke Stavanger havnesilo, som har lagringskapasitet for tre til fire måneders kornforbruk.
Felleskjøpet Agri er nå i en prosess om å omregulere Stavanger havnesilo til leiligheter. Om Havnesiloen legges ned, står vi uten store lager for kornlagring. I svar på spørsmål fra representant Mímir Kristjánsson på spørsmål om kornlageret 21.03 viste statsråden til rapporten fra Landbruks- og matdirektoratet som nå foreligger.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Regjeringen iverksatte tidligere i år, i tråd med Hurdalsplattformen, arbeidet med å se på muligheten for etablering av beredskapslagring av matkorn. Landbruks- og matdepartementet ga 10. mars utredningsoppdraget til Landbruksdirektoratet.
Departementet mottok rapport fra direktoratet 15. juni. Landbruksdirektoratet har vurdert en rekke alternativer med omfang av lagring, lokalisering av lagre og lagerkapasitet.
Det er ikke mulig nå å si noe om kornlagerkapasitet og hvilken rolle enkelte kornsiloanlegg eventuelt vil ha i en ordning med beredskapslagring av matkorn.
Rapporten vil være et viktig grunnlag for regjeringens videre arbeid med beredskapslagring av matkorn.