Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2337 (2021-2022)
Innlevert: 14.06.2022
Sendt: 14.06.2022
Besvart: 22.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Barne- og familieministeren har ved gjentatte anledninger vært positiv til at fylkesnemndene må omfattes av § 157, og at dette er tatt opp med justis- og beredskapsministeren. Siste svar fra Justis- og beredskapsdepartementet er ikke like tydelig.
Hva er egentlig regjeringens holdning i forhold til å ta nødvendige skritt for å endre straffeloven § 157, slik at også fylkesnemndene omfattes av bestemmelsen?

Begrunnelse

30. mai 2022 behandlet Stortinget Innst 340 S (2021-2022) om å avskaffe fylkesnemndene som instans i sosial- og barnevernssaker. I replikkordskiftet med undertegnede svarte barne- og familieministeren:

«Eg meiner det er veldig gode grunner for at fylkesnemndene òg må vera omfatta av § 157. Eg har allereie tatt det opp med justisministeren. Det er eit arbeid på gang. Eg kan ikkje forskotera det, men vi er veldig mange som ser at dette bør verta ordna på. Akkurat kor lang tid det tar – det må jo skje ei lovendring osv. – kan eg ikkje svara konkret på, og det er heller ikkje mitt felt. Men eg kan sterkt signalisera at vi ønskjer å få til ei endring av dette.»

I et brev fra justis- og beredskapsdepartementet 13. juni 2022 svarer de følgende til Stiftelsen barnas rettigheter:

«Vi bekrefter at henvendelsene er mottatt, og at vi er kjent med problemstillingen dere skisserer i brevene, herunder Oslo tingretts avgjørelse 11. januar 2022. På nåværende tidspunkt kan vi dessverre ikke si noe konkret om oppfølgingen i departementet og når eventuelle lovendringer kan forventes. Vi setter imidlertid pris på å motta deres synspunkter på behovet for lovendringer. Disse innspillene vil vi ta med oss i det videre arbeidet.»

12. mai sendte Stiftelsen barnas rettigheter bred til justisdepartementet bl.a. med følgende innhold:

«I vårt brev til justisministeren 26. januar i år (likelydende brev sendt barne- og familieministeren) ba vi om en endring av straffeloven § 157, 2. ledd, bokstav b), slik at straffebudet mot påvirkning av vitner utvides til også å omfatte fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker.

I et svar på skriftlig spørsmål i Stortinget 27. januar om denne problemstillingen, svarte barne- og familieministeren følgende:

«Eg er som barne- og familieminister opptatt av å sikre barns rettstryggleik og fylkesnemnda sin moglegheit til å ta avgjerder til barns beste. Eg ser det difor som problematisk at fylkesnemnda i dag ikkje er omfatta av lova.
Eg meiner at det er mykje som talar for at fylkesnemndene bør omfattast av denne paragrafen i lova, på lik linje med domstolane. Straffelova er Justisdepartementet sitt ansvar. Eg vil ta problemstillinga opp med Justis- og beredskapsministeren.»

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Straffeloven § 157 retter seg mot motarbeiding av rettsvesenet og rammer blant annet den som ved vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstridig atferd opptrer på en måte som er egnet til å påvirke et vitne til å endre forklaring. I en tingrettsavgjørelse fra 11. januar i år ble det lagt til grunn at fylkesnemndene ikke omfattes av straffebudet, fordi fylkesnemndene ikke er en «domstol» i bestemmelsens forstand. I den aktuelle saken hadde tiltalte forsøkt å påvirke en underordnet kollega i barneverntjenesten som skulle forklare seg som vitne i en barnevernssak for fylkesnemnda.
Det er svært uheldig dersom vitner for fylkesnemnda påvirkes til å forklare seg på en bestemt måte. I likhet med barne- og familieministeren er jeg opptatt av å ivareta barns rettssikkerhet, og påvirkning av vitner vil gjøre det vanskeligere for fylkesnemndene å treffe riktige avgjørelser til barnets beste. På denne bakgrunn ser jeg at det kan være gode grunner til at fylkesnemndene bør omfattes av straffeloven § 157 på lik linje med domstolene. Det er mange av de samme hensynene som gjør seg gjeldende. Jeg er derfor positiv til å se nærmere på spørsmålet. Et slikt lovarbeid bør skje gjennom et ordinært lovgivningsarbeid, hvor spørsmålet om å utvide straffebestemmelsens rekkevidde utredes og sendes på høring.
Som nevnt i Justis- og beredskapsdepartementets brev 13. juni 2022 er det på nåværende tidspunkt for tidlig å si noe mer om når eventuelle lovendringer kan forventes.