Skriftlig spørsmål fra Emma Watne (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2113 (2021-2022)
Innlevert: 20.05.2022
Sendt: 20.05.2022
Besvart: 02.06.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Emma Watne (R)

Spørsmål

Emma Watne (R): Hvorfor har ikke regjeringen gjort de nødvendige forskriftsendringer slik at norsk arbeidsmiljølov blir gjeldene på flerbruksfartøy som opererer på norsk sokkel, og når kan vi forvente at regjeringen gjør det?

Begrunnelse

i Forskrift om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten og på enkelte landanlegg er det en unntaksbestemmelse slik at ansatte på flerbruksfartøy ikke er omfattet av arbeidsmiljøloven. Oljearbeidere på faste installasjoner og flyterigger, samt dykkere i oljeindustrien omfattes av arbeidsmiljøloven med Petroleumstilsynet som tilsynsmyndighet. ansatte som arbeider undervannsoperasjoner på flerbruksfartøy er i dag ikke omfattet av arbeidsmiljøloven. I dag er de ansatte i en gråsone mellom Sjøfartsdirektoratet og Petroleumstilsynet uten stillingsvern, likebehandling og rett til å velge verneombud. Dette er et smutthull i norsk lov som fører til sosial dumping på norsk sokkel.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Den såkalte flerbruksfartøysaken har vært på dagsorden i flere år, og handler om hvorvidt arbeidsmiljøloven skal gjøres gjeldende for ansatte om bord på visse avanserte fartøyer på sokkelen. I dag er ansatte på disse fartøyene underlagt sjøfartsregelverket etter flaggstatsprinsippet, med unntak av bemannede dykkeoperasjoner som følger arbeidsmiljøloven. Partene har vært svært uenige i spørsmålet, både når det gjelder den faktiske utviklingen for bruken av flerbruksfartøyer, hvilken regulering som er mest hensiktsmessig samt hvilket folkerettslig handlingsrom som foreligger for å regulere dette. Flerbruksfartøysaken har vært gjenstand for flere utredninger, sist gjennom en partssammensatt arbeidsgruppe som leverte sin rapport sommeren 2019. Arbeidsgruppen kom fram til en felles beskrivelse av den faktiske utviklingen, men det er fremdeles uenighet mellom partene i spørsmålet om den rettslige reguleringen.
Jeg vil videre vise til regjeringens oppfølging av Hurdalsplattformens punkt om «å innføre krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel, herunder offshoreflåten». Som stortingsrepresentanten sikkert er kjent med, har fiskeri- og havministeren i denne forbindelse nettopp sendt på høring et forslag til en egen lov om norske lønns- og arbeidsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel. Dette lovforslaget er ikke ment å være noen løsning på flerbruksfartøysaken, men de folkerettslige vurderingene av handlingsrommet som gjøres i denne forbindelse, vil ha betydning også for flerbruksfartøyspørsmålet. Jeg mener derfor at videre oppfølging av flerbruksfartøysaken skal vurderes i lys av dette lovarbeidet.