Tobias Drevland Lund (R): Hva gjør statsråden for å følge opp Stortingets anmodningsvedtak nr. 505 av 1. mars 2016?
Begrunnelse
I 2016 vedtok Stortinget i anmodningsvedtak nr. 505 at irakere som har oppholdstillatelse i Norge til tross for kjent identitetstvil, og som ønsker å bli norske statsborgere, skulle kunne søke om å delta i et identitetsavklaringsprogram. Programmet ble iverksatt i 2019. De som ønsket dette kunne søke om å delta frem til 01.09.2020.
Det har nå gått seks år siden Stortinget vedtok dette. I utgangspunktet var det rundt 1000 mennesker dette gjaldt. I 2021 var det fremdeles veldig mange som ventet på å få sin identitet kartlagt og avklart. Dette er mennesker som i seks år har fått livene sine satt på vent. Mennesker som i praksis lever uten gyldige identitetspapirer som bekrefter deres identitet. Det går ut over familiene og deres nære også. De kan ikke reise ut av landet og mange har opplevd store utfordringer med det som kan betegnes som «enkle» ting, som å skaffe seg Bank-ID. Påkjenningen de opplever fører til usikkerhet og psykiske problemer. Mange av dem har bodd i Norge lenge. De har ventet nesten like mange år på å få identitetene sine kartlagt som kravet for å få norsk statsborgerskap. Men det kan de menneskene dette gjelder ennå bare drømme om. De lever fremdeles i limbo, enda dette skulle være en prioritet i utlendingsforvaltningen.
Det haster å få fortgang i å løse disse sakene. Da et lignende skriftlig spørsmål ble stilt i fjor pekte den daværende kunnskaps- og integreringsministeren på at pandemien hadde gjort det utfordrende å gjennomføre prosedyren som benyttes for verifisering av identitet. UDI skriver på sine nettsider at koronasituasjonen har skapt store, uforutsette forsinkelser i arbeidet. Nå som samfunnet er på god vei ut av Koronapandemien ønskes det svar fra statsråden på hva som gjøres for å følge opp Stortingets vedtak fra 2016.