Skriftlig spørsmål fra Fredrik Holm (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1935 (2021-2022)
Innlevert: 28.04.2022
Sendt: 28.04.2022
Rette vedkommende: Fiskeri- og havministeren
Besvart: 05.05.2022 av fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran

Fredrik Holm (H)

Spørsmål

Fredrik Holm (H): Hvilke møter og korrespondanse med Halden kommune har statsråden deltatt i for å få fremgang i arbeidet med å fjerne Svinesundstersklene i Ringdalsfjorden etter at han tiltrådde regjeringen, og hvilke planer har statsråden for fremtiden med sikte på å løse denne utfordringen?

Begrunnelse

Nexans i Halden er en av Østfolds største arbeidsplasser og er verdensledende på bygging av kabler for å transportere kraft og kommunikasjon. I fjor ble det kjent at det franske konsernet vil investere en milliard i anlegget i Halden. Dette er selvfølgelig svært gledelig, men Nexans har utfordringer som har vært velkjente i mange år.
Ringdalsfjorden er innseilingen til Halden. På ett punkt er dybden betydelig redusert på grunn av undersjøiske terskler som stikker opp av fjordbunnen. Dette betyr at de største fartøyene ikke kan gå inn til Halden og legger således begrensninger på Nexans’ muligheter for utvikling.
Den store utfordringer ligger i at riksgrensen mellom Norge og Sverige går midt i fjorden. Dersom det skal gjøres inngrep i fjorden for å fjerne tersklene må dette gjøres i samarbeid med svenske myndigheter. Området som Ringdalsfjorden ligger i er også omfattet av EUs Natura2000-områder. Det er mange instanser som er involvert både på Norsk og Svensk side i tillegg til EU.
Denne problemstillingen er for stor til at Halden kommune kan håndtere den alene. Dersom det skal skapes fremdrift må departementet drive saken. Saken kan ikke kastes mellom diverse direktorater og avdelinger i departementet og det er statsråden som må vise politisk handlingskraft for å komme videre.
I behandlingen av Nasjonal Transportplan i juni i 2021 ble det fattet vedtatt i Stortinget om å «løse utfordringene Svinesundstersklene har for innseilingen til Halden». Å slipe ned Svinesundstersklene er altså en del av Kongerikets transportstrategi som alle partier i regjeringen har stilt seg bak.

Bjørnar Skjæran (A)

Svar

Bjørnar Skjæran: Farvannsstiltaket som vurderes i innseilingen til Halden vil være viktig for fremkommelighet og sikkerhet i dette farvannet. Særlig gjelder dette for skipstrafikken knyttet til virksomheten ved Nexans i Halden.
Jeg hadde et møte 13. desember 2021 med Halden kommune og Nexans, hvor vi diskuterte saken. I møtet orienterte Nexans om planene for en utvidelse av bedriften i Halden og utfordringene knyttet til dybdeforholdene i Ringdalsfjorden.
Jeg har stor forståelse for utfordringene Nexans peker på. Samtidig må vi forholde oss til at det mulige farvannsprosjektet i Ringdalsfjorden vil innebære inngrep både på norsk og svensk side av fjorden, og at det således vil kreve tillatelse fra myndigheter på begge sider av grensen. Dette tok jeg også opp i møtet med Haldens kommune og Nexans, samt hva vi vil foreta oss i den videre prosessen.
Kystverket har gjennomført en lengre prosess for å avklare mulighetene for å gjennomføre et mulig farvannsprosjekt i Ringdalsfjorden. På bakgrunn av sonderinger med svenske myndigheter og juridiske rådgivere har Kystverket kommet frem til at det vil være nødvendig å få etablert et samarbeid med det svenske Sjöfartsverket for å kunne gjennomføre og ferdigstille en søknadsprosess på svensk side av grensen. Vi må dermed få avklart med overordnede svenske myndigheter om Kystverket kan etablere et slikt samarbeid med Sjöfartsverket.
Jeg har forståelse for at Sverige har sine hensyn og regelverk som må ivaretas i en søknadsprosess om et mulig farvannsprosjekt i Ringdalsfjorden. Jeg har på denne bakgrunn i brev som ble sendt den 22. desember 2021 anmodet om at den svenske infrastrukturministeren vil vurdere å gi Sjöfartsverket en bekreftelse på at de kan etablere de nødvendige samarbeidsrelasjoner med Kystverket for en søknadsprosess. Jeg har også pekt at dette er et spørsmål som er svært viktig for nærings- og samfunnsutviklingen i Halden-området, og at jeg håper den svenske regjeringen på denne måten vil hjelpe oss slik at vi kan få til en god behandling av saken etter gjeldende lovverk på begge sider av grensen.
Jeg vil på egnet måte forelegge saken for Stortinget etter at vi har mottatt svar fra svenske myndigheter.