Sylvi Listhaug (FrP): Hvilke grep vil statsråden ta for å sikre at behandlingstiden for metodevurdering av nye legemidler ikke øker som følge av planlagt effektivisering i Legemiddelverket?
Begrunnelse
I en sak på sine egne nettsider datert 21.01.2022 melder Statens legemiddelverk at de i tiden fremover vil jobbe med å effektivisere behandlingen av søknader om nye metodevurderinger. Som en konsekvens av dette melder etaten at saksbehandlingen vil stoppe opp, eller gå enda saktere i den tiden effektiviseringsprosjektet pågår.
Dette kan ha store konsekvenser for pasientene. I Healthtalk den 20.04.2022 kan man lese at kapasitetsutfordringene kan føre til at godkjennelsen av et nytt kreftlegemiddel blir utsatt med to år. Forskerne har jobbet i over 40 år med å finne en kur mot kreftformen som legemidlet behandler. Dermed blir resultatet at pasientene må vente lengre før de kan motta potensielt livreddende behandling.
Norge ligger allerede langt bak sammenliknbare land når det gjelder å godkjenne metodevurderinger av nye legemidler. I Danmark tar det i gjennomsnitt 176 dager før legemidler innføres i spesialisthelsetjenesten. Norge bruker 414 dager. Hovedforklaringen på dette er at Legemiddelverket ofte oversitter maksgrensen for saksbehandling som er satt til 180 dager.
Fremskrittspartiet mener det er en stor utfordring at Legemiddelverket, som allerede har for lang behandlingstid for nye legemidler, i tiden fremover vil jobbe enda saktere med dette området, med mål om senere effektivisering. Et minimum bør være at dagens tempo opprettholdes i perioden hvor man jobber med effektiviseringsprosjektet.