Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Politiet har over flere år lagt ut detaljert informasjon på sosiale medier som potensielt kan identifisere overfor befolkningen og media hvem politiet er i kontakt med.
Mener justisministeren noe bør gjøres med politiets bruk av sosiale medier, og vil hun foreta seg noe for å sikre at personvernet til de som er i møte med politiet i større grad enn i dag blir ivaretatt?
Begrunnelse
Søndag 10.04 rykket nødetater ut til tørrkoking i en bolig i Oslo. Politiet skrev i denne situasjonen en tweet om gaten de rykket ut til, før de fulgte opp senere med at de hadde funnet «litt narkotika, som det skrives anmeldelse på». Dette kan ha gjort det enkelt for mennesker i nærheten av boligen å forstå hvem rusmiddelet tilhørte. Etter hendelsen er politiet blitt anmeldt til Spesialenheten, hvor anmelderen mener at tweeten medfører brudd på taushetsplikten.
Politiet har over flere år brukt sosiale medier til å kommunisere aktivitet overfor befolkningen og media. Dette er en god måte å få informasjon om politiets aktiviteter på, og viktige hendelser som skjer i nærmiljøet. Kommunikasjon via sosiale medier kan også være tillitsbyggende mellom politiet og befolkningen.
Likevel har aktiviteten baksider, og ved flere anledninger har politiet nevnt steder og gjenkjennbare adresser de har hatt oppdrag ved på en måte som kan identifisere for allmennheten hvem de har vært i kontakt med. Politiet har også opplyst om unike kjennetegn ved personer de er i kontakt med. Dette kan gjøre at utenforstående i nærmiljøet enklere kan finne ut hvem personene som blir omtalt er. I mange tilfeller blir det gitt informasjon som tyder på at personene som blir omtalt befinner seg i sårbare livssituasjoner hvor de ikke bør omtales med mindre det skulle være sterke argumenter for omtale.
Å risikere at kontakt med politiet blir eksponert i unødig stor grad for omgivelsene kan svekke tilliten til politiet og øke terskelen for at mennesker oppsøker hjelp i fremtiden. Det er viktig at allmennhetens behov for informasjon om politiets aktivitet ikke går på bekostning av politiets taushetsplikt og personvernet til de som er i kontakt med politiet.