Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil statsråden foreta seg noe for å sikre at vektere får tilstrekkelig opplæring og kjennskap til hvilke maktmidler de egentlig har adgang til å bruke, og vil statsråden gjøre noe for å sikre at politiet er kjent med reglene for filming av politiets og vekteres tjenestehandlinger?
Begrunnelse
Denne uken kom det frem at vektere i Fredrikstad benyttet omfattende makt mot en mann, jf. https://www.nrk.no/osloogviken/vekterselskap-anmeldt-etter-george-floyd-halsgrep-mot-mann-i-fredrikstad-1.15917417?fbclid=IwAR0h_Z_xPmjLoLn3qd7-OgoPnOO7CmByevTFPoJiy1yN5PcwLIfkscNTSnc.
En ordensvakt har ikke rettigheter eller plikter som går ut over hva alle samfunnsborgere har, til å gripe inn i straffbare forhold. Etter vaktvirksomhetsloven § 12 har den som utfører vakttjeneste ingen adgang til å utøve makt ut over det enhver har adgang til etter reglene om nødverge og regler om pågripelse ved fare ved opphold når mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning. Som for enhver annen kan en vekter selvsagt ikke gå lenger enn nødvendig.
Hendelsen i Fredrikstad ble filmet av en person i nærheten. Mannen som filmet forklarer at politiet ba ham om å stoppe filmingen av hendelsen, og at han ble bedt av politiet om å slette innholdet.
Det er i utgangspunktet tillatt å filme både vektere og politiet i tjeneste. I en dom fra Borgarting Lagmannsrett fra 2001, som også omhandlet publisering av en slik video, trakk domstolen frem viktigheten av at åpenhet om politiets utøvelse av makt bidrar til å opprettholde og styrke offentlig tillit til politiets arbeid og å sikre at politiet ikke misbruker sine rettigheter og privilegier.