Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1781 (2021-2022)
Innlevert: 05.04.2022
Sendt: 05.04.2022
Rette vedkommende: Landbruks- og matministeren
Besvart: 20.04.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Vil finansministeren umiddelbart sørge for å bedre rammevilkårene til norsk landbruk, både når det gjelder reduserte skatter/avgifter og økt tilskudd eller vil ministeren bare fortsette å sitte på gjerde og formidle tom retorikk og vente på landbruksoppgjøret?

Begrunnelse

Landbruket har i det siste blitt påført enormt store kostnader. Det er flere årsaker til det, men flere av innsatsfaktorene som strøm, drivstoff, gjødsel m.m. har hatt en unormalt stor prisøkning. Jeg får veldig mange henvendelser fra bønder fra hele Innlandet som har store problemer og virkelig er frustrert og bekymret.
Noen tilfeldige eksempler er bønder som har betalt hele 8 000 kr for å fylle opp tanken på traktoren med såkalt avgiftsfri diesel. Totalkostnadene for å produsere melk har alt økt med en krone og vil fortsette å øke til et par kroner, storfekjøtt opp hele 30 kr kiloen etc. etc. Enkelt forklart så øker utgiftene vesentlig mer enn inntektene. Det er så alvorlig at det rett og slett ikke lønner seg å produsere mat, slik at flere bønder vurderer å legge ned eller rett og slett har besluttet å legge ned hele gårdsdriften.
Norske bønder trenger bedre rammevilkår nå. Det landbruket trenger er lavere skatter/avgifter og økt støtte. Det er spesielt viktig med økt gjødselstøtte. Det er for seint å vente på jordbruksoppgjøret. Bøndene trenger handling, nå. Det er allerede seint. Den manglende handlekraften vi nå opplever fra Sp så vi også i hele fjor høst og i vinter da det norsk folk slet med skyhøye strømregninger. Det tok unødvendig lang tid før regjeringen endelig kom med en strømpakke, en strømpakke som for øvrig var alt for dårlig. Norsk landbruk har ikke tid til å vente på at regjeringen nå skal bruke like lang tid som de brukte på å få på plass den beskjeden strømstøtten. Om Sp styrte landbruks og finansdepartementet ikke sørger for bedre rammevilkår nå umiddelbart, så vil jordbruksoppgjøret bli et jordbruksopprør.
Dersom det er vilje, så er det mulig å handle. Det viste Frp sin landbruksminister, da det var tørke sommeren 2018. Det at Sp nå sitter og blokkerer for bedre rammevilkår til norsk landbruk blir like surrealistisk som om Frp skulle blokkert for å bygge nye trygge, sikre og fremtidsretta 4-felt motorveier.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Jordbruket står i dag i en svært krevende situasjon med kraftig økende kostnader på viktige innsatsfaktorer i produksjonen, som strøm, drivstoff og mineralgjødsel. Usikkerheten rundt krigen i Ukraina og de forstyrrelser dette skaper i de internasjonale markedene medfører ytterligere kostnader.
Regjeringen har absolutt ikke sittet på gjerdet etter at den tok over etter regjeringen Solberg. Vi har derimot vist handlekraft i en periode som har vært svært utfordrende for mange sektorer. Da regjeringen Støre overtok, var noe av det første vi gjorde å innfri fullt ut jordbrukets krav i tilleggsforhandlingene i oktober, og vi bevilget 754 mill. kroner til jordbruket. I tillegg bevilget regjeringen 200 mill. kroner, som særlig skulle prioriteres investeringsstøtte til små og mellomstore melkebruk. Regjeringen har også innført en strømstøtteordning for primærprodusenter i jordbruket og veksthusnæringen. Nylig ble regjeringen enig med SV om en videreføring av strømstøtteordningene til og med mars 2023. Staten og jordbrukets organisasjoner har i en tilleggsprotokoll også åpnet for en økning i planlagt gjennomsnittlig engrospris, noe som gjorde det mulig å øke produsentenes inntekter på kjøttprodukter.
Regjeringen vil sikre landbruk over hele landet, økt verdiskaping og lønnsomhet i bruk av jordbruksarealene. Dette skal vi blant annet gjøre gjennom de årlige jordbruksforhandlingene. Jordbruksoppgjøret er en viktig arena for å gjennomgå, og enes om virkemidlene og rammebetingelsene for jordbruksnæringen sammen med jordbruksorganisasjonene. Jeg ser frem til årets forhandlinger. Budsjettnemnda for jordbruket vil legge fram grunnlagsmaterialet til forhandlingene rett etter påske. Jordbruket vil etter planen legge fram sitt krav 27. april, mens statens tilbud vil bli lagt fram 4. mai. Frist for forhandlingene er på vanlig måte 16. mai.