Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1652 (2021-2022)
Innlevert: 23.03.2022
Sendt: 24.03.2022
Besvart: 31.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hvor ligger ansvaret for å kontrollere at stedene UDI inngår avtale med gjennom private, kommersielle underleverandører er av en kvalitets og driftsmessig tilstrekkelig kvalitet for oppdraget og er det statsrådens oppfatning at det er god bruk av offentlige midler å inngå avtaler på full kapasitet på mottakene før man vet hvor mange flyktninger mottaket skal huse?

Begrunnelse

Tvedestrandposten skrev 17. mars og 23.mars at Holt behandlingssenter i Tvedestrand har inngått avtale med Hero og UDI om å bli akuttmottak for flyktninger.
I saken beskrives avtalen mellom Hero og UDI hvor det fremgår at Holt vil få betalt for full kapasitet i 6 mnd. uavhengig av hvorvidt senteret blir fullt belagt med 44 plasser eller ikke.
Det fremgår også av sakene at Holt behandlingssenter nylig har hatt avvik ved branntilsyn, at bygningsmassen er i varierende stand og at eierne og stedet har vært involvert i flere kritikkverdige forhold. Ingressen i saken beskriver stedet UDI har inngått avtale med gjennom Hero som en “omstridt institusjon“.
Hero understreker i saken at de er avhengige av at de ikke har kapasitet til å kontakte potensielle leverandører av undertjenester selv, men at de er avhengige at privatpersoner og foretak selv tar kontakt. Dette kan tolkes som om ikke Hero gjør kvalitetsmessige vurderinger av oppdragsstedene på forhånd.
I svar til Rødt datert 16. mars skriver statsråden at:

«Justis- og beredskapsdepartementet har delegert det operative ansvaret for asylmottaksdriften til Utlendingsdirektoratet (UDI). Som en del av dette ansvaret skal UDI følge opp kontraktene med driftsoperatørene. UDI skal kontrollere at driftsoperatørene driver asylmottaket i henhold til gjeldende avtale, og at de leverer den tjenesten de har forpliktet seg til.»

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Innledningsvis vil jeg vise til mitt svar på spørsmål nr. 1569 fra stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland, hvor det blant annet redegjøres for Utlendingsdirektoratets (UDI) retningslinjer for kontraktsinngåelse og kontraktsoppfølging.

Som det fremgår av svaret på spørsmål nr. 1569, ligger det til UDI å kontrollere at asylmottakene driftes i henhold til gjeldende driftsavtale og regelverk. Kravene til driftsoperatørene er regulert i UDIs retningslinjer som er vedlagt driftsavtalen, og som er tilgjengelige på direktoratets hjemmesider. Disse kravene gjelder også ved bruk av eventuelle underleverandører. UDI følger opp kontraktspartene gjennom hele kontraktsperioden, og har en avtalefestet rett til å foreta fysiske meldte og uanmeldte kontroller.

Regjeringen er opptatt av at fellesskapets midler forvaltes på en mest mulig kostnadseffektiv måte. I den nåværende situasjonen med svært mange som søker beskyttelse i Norge på kort tid og en stor usikkerhet knyttet til fremtidige ankomster, er det nødvendig å oppskalere mottakskapasiteten kraftig på kort tid for å oppfylle vår lovpålagte plikt til å tilby innkvartering til alle som søker beskyttelse i Norge. UDI inngår derfor nå et stort antall avtaler med leverandører av innkvarteringstjenester. For å sikre at nok aktører melder seg på i anbudskonkurransene er det viktig at kontraktsvilkårene gir leverandørene en viss forutsigbarhet for drift. Samtidig må denne forutsigbarheten for leverandørene balanseres opp mot hensynet til en kostnadseffektiv bruk av fellesskapets midler. Jeg har tillit til at UDI foretar en faglig forsvarlig avveining av disse hensynene, selv i den krevende situasjonen vi står i nå.