Skriftlig spørsmål fra Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1614 (2021-2022)
Innlevert: 18.03.2022
Sendt: 18.03.2022
Besvart: 26.03.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP)

Spørsmål

Alf Erik Bergstøl Andersen (FrP): Det kommer i disse dager mange flyktninger fra Ukraina til Norge. Mange av de ønsker å komme seg raskt i arbeid.
Vil arbeidsministeren bidra til å raskt sette sammen relevante aktører i næringslivet og det offentlige for å få nyankomne flyktninger ut i arbeid?

Begrunnelse

Krigen i Ukraina har ført millioner av mennesker på flukt. Mange kommer nå som flyktninger til Norge. Både for den enkelte og for samfunnet for øvrig, må vi sørge for at disse hurtig kan komme i arbeid. Det er mange bedrifter som har slitt de to siste årene på grunn av koronarestriksjoner, permitteringer og sykemeldinger. Det har vært krevende for mange, og vi vet at ikke alle ansatte og bedriftseiere har nytt godt av kompensasjonsordninger. Mange bedrifter trenger arbeidskraft og mange flyktninger som kommer fra Ukraina har uttalt at de ønsker å jobbe. Disse bør få arbeidstillatelse raskt, og istedenfor at de som kan og vil jobbe får passive ytelser fra NAV. Nå er tiden inne for å få på plass et samarbeid med næringslivet og ulike deler av det offentlige for å finne ordninger som kan sørge for dette. Det kan for eksempel være at man i en tidsbegrenset periode utvider ordningen med lønnskompensasjon fra NAV. Næringslivet har tidligere vist at de kan og ønsker å ta samfunnsansvar, og det kan også la seg gjøre i denne situasjonen hvis regjeringen raskt agerer og sørger for dialog med relevante aktører for å få flyktninger raskt ut i arbeid.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Krigen i Ukraina har ført til den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.
I et vanlig år bosettes om lag 5 000 flyktninger i Norge. UDI har anslått at det kan komme 35 000 i år, hvorav 30 000 fra Ukraina. Statsministeren redegjorde for Stortinget om situasjonen fredag 18. mars, og sa at regjeringen også jobber med beredskapstiltak for å kunne håndtere en ekstraordinær situasjon med opp mot 100 000 flyktninger.
Flyktninger fra Ukraina har fått midlertidig kollektiv beskyttelse. Noe av det viktigste vi kan gjøre for mennesker som flykter fra krig, er å gi dem et trygt sted å bo og følelsen av trygghet. I tillegg må vi gi dem muligheter til å arbeide, gå på skole og studere. Og bidra. Samtidig legger vi til grunn for politikken at de aller fleste flyktninger har et ønske om å kunne vende tilbake til hjemlandet sitt, når dette er trygt. Denne tosidigheten – rask og god integrering samtidig som vi åpner for at flyktningene en dag kan returnere til et fritt Ukraina – må vi hele tiden ha med oss.
Flyktninger fra Ukraina får gjennom kollektiv beskyttelse også samtidig arbeidstillatelse.
I forbindelse med ankomst av flyktninger fra Ukraina, er det, som representanten Bergstøl Andersen påpeker, viktig med et samarbeid mellom næringslivet og det offentlige. Derfor er det satt sammen en arbeidsgruppe bestående av Arbeids- og velferdsdirektoratet (AV-dir), Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og representanter fra arbeidslivets parter, for å bidra til at de som ønsker og har mulighet går raskt ut i arbeid. Aktuelle problemstillinger for arbeidsgruppen vil bl.a. være kartlegging av kompetanse, matching av arbeidskraft med bedrifter som trenger det, kontaktpunkter for næringslivet og kontakt med markedsnettverk i Nav. Gruppen vil også kunne legge til rette for at flyktningene kommer inn i et seriøst og trygt arbeidsliv. Arbeidstilsynet er derfor også knyttet til arbeidsgruppen.
IMDi og Arbeids- og velferdsdirektoratet utarbeider nå også en veileder til kommunene for å bidra til at de som har mulighet, og ønske om det, kommer direkte ut i arbeid når de blir bosatt.
Jeg kan derfor forsikre representanten Bergstøl Andersen om at det foregår arbeid for å sette sammen relevante aktører i næringslivet og det offentlige for å få nyankomne flyktninger ut i arbeid på en trygg og seriøs måte.