Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1550 (2021-2022)
Innlevert: 11.03.2022
Sendt: 11.03.2022
Besvart: 17.03.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Hva vil statsråden gjøre for å tilrettelegge for et samarbeid med analysetjenesten til Foreningen Tryggere Ruspolitikk, slik at vi sammen kan lykkes enda bedre med det skadereduserende og helsefremmende arbeidet i ruspolitikken?

Begrunnelse

Foreningen Tryggere Ruspolitikk og Legestudentenes Rusopplysning i Oslo har etablert et analysetilbud der personer som bruker ulovlige rusmidler kan få analysert rusmidlene for å avdekke urent stoff, kopistoffer og stoffer med høy styrkegrad. Hensikten er å forebygge overdoser og skader, komme i kontakt med brukere som i liten grad fanges opp av helsetjenestene, og å kunne varsle dersom det er særlig farlige stoffer i omløp. I
overdosestrategien står rusmiddelanalysetjenester som et mulig tiltak for å forebygge overdoser, og i SERAFs rapport konkluderes det med at denne type tjenester kan ha en skadeforebyggende effekt.
Nylig har tjenesten avdekket flere tilfeller av et ukjent stoff som selges som MDMA, men den har ikke avanserte nok analysemetoder til å identifisere det ukjente stoffet selv. Dette vanskeliggjør varsling om farlig stoff i omløp, da eksisterende offentlige varslingsrutiner forutsetter at stoffet allerede er identifisert som særlig potent. Det finnes ingen rutiner for varsling om uidentifiserte stoffer eller stoffer med ukjent skadepotensial. Det bør etter mitt syn gjøres noe fra regjeringshold for å lage bedre rutiner og samhandling mellom etater og andre myndigheter for å sikre at innbyggerne våre er så trygge som mulig når det er ukjente stoffer i omløp.
Selv om statsråden var imot Venstre og Solberg-regjeringens rusreform håper jeg likevel at hun er enig i at alle tiltak som kan redusere farene for overdoser og at man får i seg farligere stoffer enn man tror, er gode prioriteringer. Det handler tross alt om å redde liv.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er enig med representanten i at vi kan og bør lykkes enda bedre i arbeidet med å fremme helse og redde liv for personer som bruker narkotika. Det er nettopp derfor regjeringen har besluttet å utarbeide en forebyggings- og behandlingsreform. Arbeidet med denne er nå igangsatt og blant tiltakene som kan bli vurdert er et mulig opplegg for testing.
Jeg viser i den sammenheng også til at Helsedirektoratet gjennom overdosestrategien skal vurdere om testing av innholdet i ulike rusmidler kan være et egnet virkemiddel, både på brukerrommene og med test-kits der brukerne selv kan teste innhold i et rusmiddel. Det vurderes nå innretning på arbeidet med å redusere narkotikautløste dødsfall etter at den gjeldende overdosestrategiens utløp, og i den forbindelse innhenter direktoratet erfaringer for å ha et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag før et eventuelt slikt forsøk iverksettes. Naturlig nok vil det i så tilfelle ikke være departementet som inngår samarbeid med private aktører om slike forsøk.
Helsedirektoratet har også bestilt en kunnskapsoppsummering fra FHI som skal kartlegge hva som finnes internasjonalt av varslingssystemer for overdosefare, f.eks. ved forekomst av svært potente eller forurensede rusmidler. Det er sentralt å gjennomføre slike kartlegginger for best mulig å sikre oppdaterte og forsvarlige handlingsalternativer.
Hva gjelder Foreningen Tryggere Ruspolitikk så er jeg kjent med at de har søkt Helsedirektoratet om tilskuddsmidler til nettopp dette prosjektet. Søknaden er imidlertid avslått fordi tiltaket faller utenfor tilskuddsordningen de søkte på. Så vidt jeg har klart å bringe på det rene, eksisterer det heller ikke andre tilskuddsordninger som vil kunne dekke slikt formål.