Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1540 (2021-2022)
Innlevert: 10.03.2022
Sendt: 11.03.2022
Besvart: 16.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Har myndighetene noen kontrollmekanismer for å være sikre på at arbeidsforholdene ved stedene som blir valgt ut til akuttmottak for flykninger er i tråd med norsk arbeidslivslovgivning og at driften drives forsvarlig, og hva består disse mekanismene i så fall i?

Begrunnelse

9. mars kunne Bergens Tidende avsløre at Nautnes fiskevær i Øygarden er et av stedene som er valgt ut som akuttmottak for ukrainske flyktninger.
Nautnes fiskevær eies av en forretningsmann som har blitt dømt både av Hordaland tingrett og lagmannsretten for å ha utnyttet en latvisk kvinne som arbeidet på feriestedet i 2020. Mens den latviske kvinnen jobbet på Nautnes fiskevær fikk hun hverken lønn, kontrakt eller timelister, og da Arbeidstilsynet fant henne i juni 2020 hadde hun røde skjolder og hvite blemmer på armene. Kvinnen selv kunne fortelle at hun hadde blitt behandlet som en hund. Hordaland tingrett dømte forretningsmannen til 60 dagers fengsel og til å betale 300.000 kroner i erstatning til den fornærmede kvinnen. Forretningsmannen anket til lagmannsretten, som i begynnelsen av februar 2022 konkluderte med at han hadde utnyttet henne slik at hun havnet i en sårbar posisjon. Forretningsmannen har anket saken videre til Høyesterett, men Høyesterett har enda ikke rukket å ta stilling til om saken skal behandles der.
Hero Norge, et av landets største drivere av asylmottak, har gjennom den siste tiden gjort sonderinger og kartlegginger rundt hvilke steder som kan egne seg for akuttmottak for flyktninger, og basert på denne kartleggingen har Hero gitt et tilbud til UDI. Direktøren i Hero sier at de ikke var kjent med domfellelsene da de tok stilling til å ta med Nautnes i sitt tilbud til UDI, men sier til Bergens Tidende at de nå må gjøre en vurdering, i lys av saken.
I den krevende og utfordrende situasjonen vi står i nå er det viktig at myndighetene gjør alt de kan for å skaffe trygge mottak for ukrainske flyktninger. Rødt er ikke imot at en del av myndighetenes beredskapsplan her er å kjøpe plasser hos alle tilgjengelige hoteller, feriesteder og liknende. Tvert imot. Det vil nok også være en sårt tiltrengt støtte til en bransje som ble veldig hardt rammet av Covid-19 pandemien. Det er vanskelig å anslå noen konkrete tall på hvor mange ukrainske flyktninger som kommer til Norge. Det er derimot sannsynlig at det kan medføre at mange av de lokasjonene som er valgt ut som mottak kan trenge å hente inn ekstra arbeidskraft for å sikre forsvarlig drift.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Justis- og beredskapsdepartementet har delegert det operative ansvaret for asylmottaksdriften til Utlendingsdirektoratet (UDI). Som en del av dette ansvaret skal UDI følge opp kontraktene med driftsoperatørene. UDI skal kontrollere at driftsoperatørene driver asylmottaket i henhold til gjeldende avtale, og at de leverer den tjenesten de har forpliktet seg til.
Asylmottakene er også omfattet av arbeidsmiljølovens bestemmelser, og er derfor å anse som tilsynsobjekter for Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynets oppgave er å føre tilsyn med at virksomheter følger de krav som er fastsatt i arbeidsmiljøloven. Arbeidsmiljølovens hovedregel er at den gjelder for alle virksomheter som sysselsetter arbeidstakere. Hovedfokuset for Arbeidstilsynet vil normalt være de ansatte i asylmottakene, asylmottakene som arbeidsplass, og arbeidsmiljøet der.