Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til statsministeren

Dokument nr. 15:1513 (2021-2022)
Innlevert: 09.03.2022
Sendt: 09.03.2022
Besvart på vegne av: Statsministeren
Besvart: 16.03.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Den 7-18. mars møtes verdens ledere til et havmøte i regi av FN, hvor de skal forhandle om en global havavtale med mål om minst 30 prosent vern av verdens havområder innen 2030.
Vil statsministeren, som leder av det internasjonale havpanelet og Norge som havnasjon, jobbe for å verne minst 30 prosent av norske havområder innen 2030?

Begrunnelse

I 2016 skrev statsminister Jonas Gahr Støre av havet er en truet art. Siden den gang har situasjonen blitt enda verre. 30 prosent av verdens fiskebestander trues av overfiske, samtidig som destruktive fiskemetoder truer annet liv i havet. I tillegg sliter havet med forsuring, oppvarming, plastforurensning samt negativ påvirkning fra olje- og gassutvinning. At regjeringen jobber med å åpne havområder for mineralutvinning, gjør ikke situasjonen bedre.
Akkurat nå, fra 7-18. mars, forhandler verdens ledere en global havavtale. Lederen av det internasjonale havpanelet, Jonas Gahr Støre, sier han vil gjøre alt han kan for å sikre en sterkest mulig avtale. Målet er at minst 30 prosent av verdenshavene vernes innen 2030. Våren 2021 forpliktet Erna Solberg Norge til dette målet.
Naturvern er verdens viktigste klimatiltak. FNs klimapanel slår i sin siste delrapport fast at det er umulig å nå klimamålene uten å verne mer natur, og at opptil halvparten av all natur i verden bør vernes for å unngå klimakatastrofe.
I forvaltningsplanene for alle de norske havområdene, dvs. Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet og Nordsjøen/Skagerrak, er det identifisert særlig verdifulle og sårbare områder (SVO). SVO er områder som har vesentlig betydning for det biologiske mangfoldet og den biologiske produksjonen i havområdet, ofte også utenfor områdene selv.
SVO-ene utgjør i dag 40 prosent av Norges havområder. Hadde Norge vernet disse områdene kunne vi ha gått foran som et godt eksempel i internasjonal sammenheng, oppfylt målet om 30 % vern, sikret at karbon ble liggende i havbunnen som bidrar til å oppnå klimamålene våre samtidig som vi hadde beskyttet sårbare økosystemer og forvaltet havområdene våre bærekraftig.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Jeg viser til spørsmål nr. 1513 fra stortingsrepresentant Rasmus Hansson. Spørsmålet er oversendt fra statsministeren til klima- og miljøministeren for bevarelse.
Regjeringen støtter et internasjonalt mål om at minst 30 prosent av verdens havområder innen 2030 skal vernes eller beskyttes gjennom andre effektive arealbaserte bevaringstiltak. Det internasjonale høynivåpanalet for en bærekraftig havøkonomi (Havpanelet), som ledes av Norges statsminister sammen med presidenten i Palau, var tidlig ute med å peke på behovet for en slik målsetting. Vi deltar videre bl.a. i de ambisiøse koalisjonene Global Ocean Alliance og High Ambition Coalition for Nature and People, som arbeider for å oppnå enighet om et slikt mål på FNs naturtoppmøte i Kunming i Kina høsten 2022. Under Konvensjonen om bevaring av det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav (OSPAR) har Norge allerede sluttet seg til et felles mål om bevaring av minst 30 prosent av Nordøst-Atlanteren innen 2030.
Norge deltar også aktivt i arbeidet med å få på plass en ny FN-avtale om biodiversitet i havområder utenfor nasjonal jurisdiksjon. FN-møtet 7.-18. mars i år er den del av denne prosessen. Et nytt mål om 30 prosent bevaring av verdens havområder er ikke et tema direkte i tilknytning til disse forhandlingene. Avtalen skal imidlertid etter planen inneholde virkemidler som blir viktige når vi sammen skal oppfylle de internasjonale målene om å bevare marin natur.
Når det nye internasjonale rammeverket med bl.a. nye mål for bevaring av viktige områder for marin natur er på plass, vil regjeringen på egnet måte komme tilbake til Stortinget med en plan for hvordan disse målene skal oppfylles. Jeg vil imidlertid understreke at for å oppfylle de internasjonale målene, må også Norge bidra med å bevare egne kyst- og havområder. Vi må arbeide videre med både marint vern etter miljøvernlovgivningen, samt gjøre bruk av andre effektive arealbaserte bevaringstiltak, i form av f.eks. fiskeritiltak som også kan bidra til effektiv bevaring av marint naturmangfold.
Stortinget behandlet i juni 2021 Meld. St. 29 (2020–2021) Heilskapleg nasjonal plan for bevaring av viktige område for marin natur, jf. Innst. 557 S (2020-2021). Det var i denne forbindelse bred enighet om at det pågående arbeidet med marin verneplan fra 2004 skal fortsette. Denne planen består av 36 områder som til sammen skal dekke et representativt utvalg av norsk undersjøisk natur. 17 av områdene er hittil vernet, mens verneprosesser pågår for de fleste av de resterende områdene. Samtidig skal verneplanen fra 2004 suppleres med flere områder. En god kobling til arbeidet med helhetlige forvaltninger for havområdene, der det bl.a. identifiseres særlig verdifulle og sårbare områder (SVO-er), blir viktig i det videre arbeidet.
Marine verneområder etter naturmangfoldloven kan i dag bare opprettes ut til territorialgrensen, dvs. ut til 12 nautiske mil fra grunnlinjene. Det finnes imidlertid viktige områder for marin natur også utenfor territorialgrensen. Regjeringen foretar nå en gjennomgang av om og eventuelt hvordan lovgivningen for marin bevaring utenfor 12 nautiske mil kan forbedres.