Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1481 (2021-2022)
Innlevert: 07.03.2022
Sendt: 07.03.2022
Besvart: 14.03.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Hva er statsrådens vurdering av at to internasjonalt anerkjente juridiske eksperter mener Norge kan bli holdt ansvarlig for menneskerettighetsbrudd under humanitærretten, dersom Telenor gjennomfører salget av sitt datterselskap i Myanmar?

Begrunnelse

Et memorandum formulert av to internasjonalt anerkjente juridiske eksperter stadfester at både Norge og Telenor kan bli holdt ansvarlig for menneskerettighetsbrudd dersom Telenor gjennomfører salget av Telenor Myanmar.
Memorandumet er skrevet av de australske juristene Felicity Gerry og Daye Gang. De to peker på at salget til Shwe Byain Phyu, et selskap med direkte bånd til militærjuntaen i Myanmar, vil eksponere Norge og Telenor for mulig straffeforfølgelse for brudd på menneskerettighetene. Grunnen er at salget vil gi militærjuntaen tilgang til store mengde metadata, som opposisjonen kan bruke til å forfølge demokratiske aktivister og medlemmer av Myanmars National Unity Government.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Situasjonen i Myanmar er svært alvorlig og krevende og reiser naturlig nok et betydelig engasjement og mange synspunkter. Memorandumet fra Felicity Gerry og Daye Gang illustrerer dette på en god måte, og jeg tar slike vurderinger alvorlig.
Telenor gir uttrykk for at det i denne situasjonen ikke finnes gode løsninger. Nærings- og fiskeridepartementet, og jeg personlig, har, som forvalter av statens eierskap i Telenor, hatt en rekke møter og kontaktpunkter med selskapet om situasjonen i Myanmar og hvilke vurderinger og avveininger selskapet har gjort og gjør av ulike alternativer. Staten har klare forventninger til selskapenes arbeid med ansvarlig virksomhet, som også gjelder menneskerettigheter, og jeg har vært opptatt av at selskapet gjør løpende vurderinger av blant annet dette.
Telenor viser til at det nettopp er hensynet til bl.a. menneskerettigheter som gjør at selskapet er tvunget til å trekke seg ut av landet. Telenor har etter grundige vurderinger kommet til at et salg er det minst ufordelaktige alternativet, og at de bl.a. ikke kan utsette ansatte for fare ved å ikke respondere på ordre eller lokale lover.
Iht. selskapslovgivningen og prinsippene for den statlige eierutøvelsen nedfelt i eierskapsmeldingen, er det styret og ledelsen i Telenor som har ansvaret for driften og forvaltningen av selskapet. Det er følgelig også styret og ledelsen som må beslutte hvordan situasjonen i Myanmar best kan håndteres. Nærings- og fiskeridepartementet og jeg personlig vil fortsette å ha tett kontakt med Telenor om de vurderingene som selskapet gjør.