Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1469 (2021-2022)
Innlevert: 04.03.2022
Sendt: 07.03.2022
Besvart: 14.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Mener statsråden at barns beste i tilstrekkelig grad blir hensyntatt når enkelte barn må leve 6 måneder uten en av foreldrene sine i påvente av svar på behandling av saker om familiegjenforening?

Begrunnelse

På grunn av Covid-19 har UDI flyttet behandlingstiden for ulike saker flere måneder, deriblant søknader om familiegjenforening. En person jeg har vært i kontakt med har hatt retten til å oppholde seg i Norge under behandlingstiden av sin sak om familiegjenforening, men på grunn av at UDI flyttet behandlingstiden med måneder grunnet Covid-19, gjorde at søkeren måtte forlate Norge for å fornye sine dokumenter hvor han er fra. Dette ble meldt ifra om til UDI føre utreise.
Dette gjør at UDI nekter søkeren å oppholde seg i Norge under behandlingstiden av klage selv om søkerens advokat ba om utsettelse på iverksettelse. Søkeren kunne egentlig vært her i behandlingstiden for klagen, men fordi søkeren var ute av landet når søkeren fikk avslaget på søknaden (svaret med avslaget kom kort tid etter utreise) dermed mistet han denne retten. Søkeren har lovlig opphold i et EU land som gjør at han kan reise og oppholde seg i Norge 90 dager før han må være ute av landet igjen i 90 dager før dette kan gjentas. Dette har stor betydning for hans små barn. Disse barna blir nå utsatt for familiesplittelse om og om igjen i disse 12 månedene som UDI har som behandlingstid per i dag på en klage. Altså må barna utsettes for 6 måneder uten far som de egentlig kunne hatt hos seg, om UDI ikke hadde flyttet på behandlingstiden eller om de hadde godtatt å utsette iverksettelsen slik advokaten ba om.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg har forståelse for den påkjenning det kan være, både for søkeren og dennes nærmeste, når saksbehandlingstiden i saker om familieinnvandring trekker ut. Saksbehandlingstiden i utlendingsforvaltningen er dessverre lengre enn ønskelig i en del saker.
Hensynet til barnets beste er et sentralt hensyn i alle saker som gjelder barn, også med sikte på rask avgjørelse i enkeltsaker. Selv om barnets beste er et sentralt hensyn, vil det ikke nødvendigvis være avgjørende. Også andre hensyn må tillegges vekt ved prioritering av saker og tilførsel av ressurser.
Pandemien førte til strenge innreiserestriksjoner, stadige endringer i innreiseregelverket og andre tilleggsoppgaver for Utlendingsdirektoratet (UDI). Dette har påvirket saksbehandlingstiden for en rekke sakstyper i UDI negativt. Jeg er opptatt av at UDI nå skal korte ned saksbehandlingstidene, og det er i tildelingsbrevet for 2022 uttrykt en forventning om at antallet ubehandlede saker reduseres.
Jeg har tillit til at UDI finner de beste tiltakene for mest mulig effektiv saksbehandling innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og departementet. Jeg vil følge utviklingen i saksbehandlingstidene tett gjennom styringsdialogen departementet har med UDI.