Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1438 (2021-2022)
Innlevert: 03.03.2022
Sendt: 03.03.2022
Besvart: 11.03.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Kan statsråden garantere at det er tilstrekkelig kapasitet ved norske tilfluktsrom til at hele befolkningen kan beskyttes i en eventuell krisesituasjon, og hvis ikke, vil statsråden ta initiativ til at det bygges flere tilfluktsrom?

Begrunnelse

Det er i lys av den utviklingen vi nå ser i Ukraina, helt naturlig at Norge ser på sin egen beredskap for krisehåndtering. Med det nye situasjonsbildet vi har rundt oss, er det blant annet grunn til å se på kapasiteten ved norske tilfluktsrom.
Det var tidligere et vesentlig fokus på tilfluktsromkapasitet som en del av vår totalberedskap for krigs- og krisesituasjoner. De siste tiårene har det dessverre blitt mindre fokus på viktigheten av å ha tilstrekkelig kapasitet til å beskytte befolkningen i tilfluktsrom ved eventuelle krigs- eller krisesituasjoner.
Spørsmålsstiller mener det er av kritisk viktighet at vi har tilstrekkelig kapasitet ved norske tilfluktsrom, til at vi kan beskytte hele befolkningen ved behov.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Tilfluktsrom som sivilt beskyttelsestiltak er regulert i sivilbeskyttelsesloven med tilhørende forskrifter. Siden andre verdenskrig har byggingen av tilfluktsrom vært et viktig tiltak for å verne sivilbefolkningen mot skader ved krigshandlinger. I dag har Norge i underkant av 20 000 tilfluktsrom med plass til ca. 2,5 mill. personer. Disse er fordelt på ca. 600 offentlige tilfluktsrom med plass til ca. 300 000 personer og ca. 19 000 private tilfluktsrom med ca. 2,2 mill. plasser. Tilfluktsrommene har en dekningsgrad på om lag 50 pst. av befolkningen, men det er store regionale forskjeller på landsbasis.
I 1998 sluttet Stortinget seg til et forslag fra daværende regjering om at det ikke skal bygges nye offentlige og private tilfluktsrom.
Stortinget behandlet sak om tilfluktsrom sist i Meld. St. 5 (2020-2021) Samfunnssikkerhet i en usikker verden, Innst. 275 S (2020-2021) i mars 2021. Som oppfølging av Stortingets behandling fikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i tildelingsbrevet for 2022 i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt om sivile beskyttelsestiltak, herunder vurdere og foreslå kriterier for trygge oppholdssteder for befolkningen ved evakuering i hele krisespekteret. Som del av dette arbeidet skal DSB, i samarbeid med relevante aktører, særskilt vurdere å videreføre tilfluktsrom med høy beskyttelsesevne i spesielt utsatte områder, samt også hvordan eksisterende tilfluktsrom i større grad kan benyttes slik at de holdes i stand samt inngår som en del av den nasjonale beredskapen i forbindelse med for eksempel migrasjon, pandemi eller forsyningskrise.
Jeg viser til at sikkerhetssituasjonen i Europa har endret seg betydelig siden Stortinget sist gjorde vurderinger knyttet til tilfluktsrom og øvrige sivile beskyttelsestiltak i forbindelse med behandlingen av Meld. St. 5 (2020-2021) Samfunnssikkerhet i en usikker verden, Innst. 275 S (2020-2021) i mars 2021. Parallelt med arbeidet som pågår i DSB, vurderer derfor regjeringen løpende om det er nødvendig å igangsette ytterligere arbeid med tilfluktsrom.