Jorunn Gleditsch Lossius (KrF): Finansdepartementet har begrunnet halveringen av skattefradraget for gaver til frivillige organisasjoner med at ordningen kommer de rikeste til gode. Nå viser deg seg at ordningen tvert imot hovedsakelig brukes av vanlige folk med lavere og middels inntekter.
Hva tenker finansministeren om at beslutningen om å halvere skattefradraget for frivillige gaver er tuftet på mangelfullt grunnlag, og at dette gjøres i Frivillighetens år?
Begrunnelse
Frivillighetsmeldingen slår fast at frivilligheten skal være fri. Det er viktig for frivillighetens selvstendighet og autonomi at den ikke er avhengig av offentlig finansiering og at den fremdeles henter mesteparten av sine inntekter fra andre kilder. Men fra statlig hold kan man legge til rette med insentiver og ordninger som vil komme frivilligheten til gode.
Skattefradrag for frivillige gaver er en slik god ordning, som i takt med dens økning har frigjort betydelige midler til mangfoldig og viktig frivillighet. Men i statsbudsjettet for 2022 er den brutalt halvert, men den begrunnelse om at det er en ordning som kommer de rikeste til gode. Dette er en påstand som ikke holder vann, snarere tvert imot; tall innhentet fra Skatteetaten viser at 67 pst. av de som benytter ordningen tjener mindre enn 650 000 kroner. Og flertallet ligger mellom 250 000 – 550 000 kroner, altså lavere til middels inntekt, hvilket viser oss at de fleste giverne er vanlige folk. Og man kan på ingen måte utelukke at for mange av disse er vissheten om noe skattefritak i den andre enden avgjørende for størrelsen på beløpet man velger å gi til et godt formål.