Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1193 (2021-2022) Innlevert: 08.02.2022 Sendt: 09.02.2022 Besvart: 22.02.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt
Nils-Ole Foshaug (A): I Hurdalsplattformen har regjeringen ambisjoner om å styrke den utenriks- og sikkerhetspolitiske dialogen i nord og etablere felles møteplasser for å diskutere sikkerhetspolitiske utfordringer.Hva vil utenriksministeren gjøre for å følge opp denne målsettingen?
Anniken Huitfeldt: Europa står overfor en dypt alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Regjeringen er opptatt av å stå sammen med våre allierte og å støtte Ukraina.Samtidig er det i Norges interesse å bidra til stabilitet og lavspenning i våre nærområder. Det vil regjeringen gjøre blant annet gjennom norsk tilstedeværelse og ved å opptre tydelig, forutsigbart og beroligende.NATO er Norges sikkerhetspolitiske bærebjelke. I sikkerhetspolitiske spørsmål vil regjeringen selvsagt fortsette å konsultere og koordinere oss med våre NATO-allierte.Vi har i dag en rekke fora og møteplasser hvor utviklingen i Arktis diskuteres. Arktisk råd og Barentsrådet er våre viktigste plattformer for dialog og samhandling i nord. Her samles medlemslandene til konkret samarbeid basert på felles interesser – uavhengig av uenigheter og spenninger som ellers står i mellom oss. De åtte arktiske landene har blant annet et velfungerende kystvaktsamarbeid.Samarbeidet i begge rådene gir økt kunnskap og kompetanse om regionale utfordringer. Dette har også stabiliserende effekt. Sikkerhetspolitiske spørsmål står ikke på dagsordenen i de to rådene, noe det er enighet om blant medlemslandene. Analytikere har også pekt på at i den grad samarbeidet i for eksempel Arktisk råd kan karakteriseres som en suksess, er nok én viktig årsak at tradisjonelle sikkerhetspolitiske spørsmål er holdt utenfor rådet.Etter regjeringens syn er det likevel også behov for å tilrettelegge for sikkerhetspolitisk dialog i Arktis. Denne type kontakt bidrar til å unngå misforståelser, legge grunnlag for forutsigbarhet og bygge stabilitet.Offiserer fra land med forsvars- og sikkerhetspolitiske interesser i Arktis samles for eksempel jevnlig innenfor rammen av Arctic Security Forces Roundtable. Det har også tidligere vært avholdt møter i forumet Arctic Chiefs of Defence Staff.Sikkerhetspolitikk i nord diskuteres i NATO, i andre møter med allierte og på konferanser her hjemme og i utlandet. Fra norsk side vektlegger vi å fremme en kunnskapsbasert diskusjon om sikkerhetspolitikk i Arktis.München-sikkerhetskonferansen omtales gjerne som den fremste arenaen for sikkerhetspolitisk dialog for USA og Europa. Jeg var derfor glad for å kunne delta i en panelsamtale om nettopp regional sikkerhet i Arktis under sikkerhetskonferansen i München 18.–20. februar.La meg også legge til at det har blitt hevdet fra Stortingets talestol at våre allierte skal ha reagert på formuleringen i regjeringsplattformen det vises til. Det kan jeg herved avkrefte.Som nevnt innledningsvis står Europa overfor en svært alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. En ny krig i Europa vil ha konsekvenser for vårt forhold til Russland, også i nord. Regjeringen er opptatt av å stå sammen med våre allierte og partnere i Europa. Samtidig vil det i overskuelig framtid forbli i Norges interesse fortsatt å bidra til stabilitet og lavspenning i våre nærområder.