Skriftlig spørsmål fra Tina Bru (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:1178 (2021-2022)
Innlevert: 07.02.2022
Sendt: 07.02.2022
Besvart: 10.02.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Tina Bru (H)

Spørsmål

Tina Bru (H): Er det vanlig at ledelsen i Oljefondet (NBIM) drøfter konkrete investeringer eller valg av markeder med sentralbanksjefen?

Begrunnelse

På pressekonferansen om ny sentralbanksjef 4. februar uttalte finansministeren følgende om Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef:

«Vi mener det er en styrke, den brede samfunnsforståelsen som Stoltenberg har, ikke minst også i forhold til det vi kaller Oljefondet. En får en styreleder som kan være en god samtalepartner, en god faglig ressurs for Oljefondet når man skal diskutere hvor skal en investere, hvilke marked er det trygt i, hvilke internasjonale svingninger er det vi har, hvordan utviklingen er fremover, og ikke minst også den sikkerhetspolitiske dimensjonen.»

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Den operative forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) er lagt til Norges Bank. Rammene for forvaltningen følger av sentralbankloven og lov om Statens pensjonsfond. I medhold av lov om Statens pensjonsfond har Finansdepartementet fastsatt et mandat for forvaltningen. Mandatet definerer målet for forvaltningen og de overordnede rammene for denne, herunder krav til styring, måling og kontroll av risiko. Det er i mandatet presisert at Norges Bank skal foreta investeringsbeslutninger og utøve eierrettighetene i fondet uavhengig av departementet. Videre følger det av mandatet at Norges Bank skal gi departementet råd om investeringsstrategien for fondet. Slike råd vil normalt behandles i hovedstyret, som sentralbanksjefen leder.
Sentralbankloven slår fast at Norges Banks hovedstyre skal sørge for en forsvarlig og effektiv organisering av banken og at hovedstyret står til ansvar overfor departementet for forvaltningen av SPU. Den forrige regjeringen påla hovedstyret og sentralbanksjefen et utvidet ansvar knyttet til SPU i flere omganger. I stortingsmeldingen om den nye sentralbankloven (Meld. St. 7 (2018-2019)), pekte Solberg-regjeringen på at hovedstyret skal fylle funksjonen med å utfordre den daglige ledelsen innenfor både sentralbankvirksomheten og kapitalforvaltningen. Det følger konkret av forarbeidene til den nye sentralbankloven (Prop. 97 L (2018-2019)) at:

«Sentralbanksjefen skal, som daglig leder av sentralbankvirksomheten, ha ansvaret for saksforberedelsen på de områdene som hører under sentralbanksjefens daglige ansvar, herunder de funksjonene eller sakene som er felles for sentralbankvirksomheten og kapitalforvaltningen. Som styreleder har sentralbanksjefen også et overordnet ansvar for å påse at saker som gjelder kapitalforvaltningen er tilstrekkelig godt forberedt og egnet for behandling i hovedstyret, jf. avsnitt 6.4.1.4 om rollen til visesentralbanksjefen med særskilt ansvar for SPU. For saker som gjelder rådgiving til departementet om forvaltningen av SPU skal sentralbanksjefen eller visesentralbanksjefen med særskilt ansvar for SPU påse at Norges Banks vurderinger og råd på en grundig og god måte dekker alle de problemstillinger som departementet har uttrykt at det er opptatt av. Daglig leder av bankens forvaltning av SPU forbereder styresaker som gjelder forvaltningen av SPU og har rett og plikt til å være tilstede ved hovedstyrets behandling av saker som gjelder forvaltningen og til å uttale seg, hvis ikke hovedstyret i særlige tilfeller bestemmer noe annet eller daglig leder for bankens forvaltning av SPU har gyldig forfall.»

I henhold til sentralbankloven har hovedstyret ansvaret for Norges Banks forvaltning av SPU. Sentralbanksjefen forbereder saker til hovedstyret. Daglig leder av NBIM forbereder saker som gjelder forvaltningen av SPU, samtidig som sentralbanksjefen altså også har et overordnet ansvar for forberedelsen av SPU-saker.
I henhold til forvaltningsmandatet for SPU skal hovedstyret godkjenne alle finansielle instrumenter som benyttes i forvaltningen av SPU og alle markeder som det investeres i. Hovedstyrets godkjenning skal blant annet sikre en helhetlig styring, kontroll og oppfølging av all relevant investeringsrisiko og operasjonell risiko, herunder landrisiko. I meldingen om Statens pensjonsfond 2021 (Meld. St. 24 (2020-2021)) viste Finansdepartementet blant annet til at

«tilgang på informasjon og vurderinger av relevant risiko, som land- og politisk risiko, samt risiko knyttet til miljø, samfunnsmessige forhold og selskapsstyring i de ulike markedene, er viktige forhold ved beslutninger om å gå inn i nye markeder».

Som det fremgår ovenfor er hovedstyret og sentralbanksjefen tillagt viktige roller i blant annet rådgiving om investeringsstrategi og godkjenning av finansielle instrumenter og markeder som SPU investeres i, basert på relevant risiko, som land- og politisk risiko. De refererte uttalelsene på pressekonferansen er et uttrykk for disse realitetene.