Alfred Jens Bjørlo (V): Vil Regjeringa ta initiativ til snarast råd å endre Fiskeeksportlova slik at tang og tare blir definert som sjømat, og at produkt laga av tang og tare dermed mellom anna kan promoterast av Sjømatrådet internasjonalt?
Begrunnelse
Noreg har svært gode naturgitte føresetnader for vekst og dyrking av tang og tare, og dyrking av tang og tare har potensiale av å bli ei av dei store næringane innanfor havbruk i Noreg i framtida. Det er også ei form for havbruk med små miljøavtrykk, og ein enormt stor global marknad.
Ein flaskehals for næringa i dag, er at tang og tare utruleg nok ikkje er definert som sjømat i lovverket, og dermed ikkje kan få marknadsføringshjelp frå Sjømatrådet. Dette hemmar utviklinga av næringa, og gir også negative signal til mulige investorar som vil satse på dyrking av tang og tare.
Eg er kjend med at departementet tidligere har vurdert at det ikkje er hensiktsmessig å gjere ei slik lovendring, fordi næringa pr i dag har små eksportvolum og dermed generer små inntekter i marknadsavgift.
Underteikna meiner dette ikkje er eit vektig motargument for ei næring som har så stort potensiale og pr i dag berre er i startgropa. Får næringa nødvendig drahjelp til å kome «ut av startgropa» dei næraste åra, vil tang- og taredyrking kunne generere inntekter og verdiar til Noreg i milliardklassen i framtida. Alle næringar i Noreg som i dag er store har ein gong vore små – det er ingen god grunn til å nekte tang- og tarenæringa å bli del av ei samla norsk sjømatsatsing. Dette er også så langt eg kjenner til ønskje frå ei samla næring, m bransjeorganisasjonen Norwegian Seaweed Association.
Eg håpar difor Fiskeri- og sjømatministeren no vil kome denne nye vekstnæringa innanfor norsk næringsliv i måte, og sørge for at tang og tare (makroalgar) raskast råd blir definert som norsk sjømat i Fiskeeksportlova og kan få marknadsføringsstøtte heime og ute.