Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1036 (2021-2022)
Innlevert: 26.01.2022
Sendt: 26.01.2022
Besvart: 02.02.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Kan statsråden begrunne hvorfor regjeringen sine nye regler for koronahåndtering, som ble innført for kulturlivet 21. januar, er mer inngripende og detaljerte enn de helsefaglige anbefalingene?

Begrunnelse

Mange kulturarrangører rammes av de nye reglene for koronahåndtering ved kulturarrangementer som regjeringen la fram 21. januar 2022. For noen var endringene i reglene et lite steg i riktig, mens det for andre betyr disse fortsatt kultur på lavbluss eller nedstenging. Når antallsbegrensingene kombineres med krav om kohorter, som igjen ledsages av detaljerte krav til foajéområdene synes det som om det blir vanskelig for mange kulturinstitusjoner å kunne drifte sine arrangementer. Vi registrerer at krav til kohortinndeling ikke var en del av Folkehelseinstituttets (FHIs) anbefaling, mens Helsedirektoratets anbefaling var langt mer inngripende.
Kulturministeren har anerkjent at kohortinndeling ikke var et «lite inngripende tiltak» slik Helsedirektoratets vurdering av forholdsmessigheten av dette tiltaket legger til grunn, og innrømmer med dette at direktoratets vurdering er basert på mangelfull innsikt i de praktiske konsekvensene av kohortinndeling.
I regjeringens politiske behandling av fagetatenes anbefalinger ble det likevel fremmet et ytterligere krav om at kohortene skal holdes på to meters avstand til enhver tid (inkludert i foajeområder) med tilgang på separate toaletter, garderober og evt. servering. Regjeringens krav om kohortinndeling synes altså å være enda mer inngripende og detaljert enn det som ligger i anbefalingen fra Helsedirektoratet og som er lagt til grunn for deres vurdering av forholdsmessighet.
I regjeringens begrunnelse for endringene, som ble offentliggjort tre dager etter iverksettelsen, synes det ikke å være noen ren smittevernfaglig begrunnelse for å forskriftsfeste detaljerte krav til foajéområdene. Det framstår også som om en slik detaljert forskrift er svært lite treffsikkert når flere store arrangører mener at kohortsystemet i praksis fører til at den enkelte publikummers kontaktpunkter øker og at den generelle avstanden mellom folk reduseres.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: På lik linje med forrige regjering som Venstre var en del av, legger også Ap/Sp-regjeringa helsefaglige vurderinger til grunn for våre beslutninger om smitteverntiltak.
14. januar ble det åpnet for at det kunne være 200 innendørs på faste tilviste plasser og 200 uten faste tilviste plasser utendørs. Samtidig ble det varslet at vi allerede uka etter ville se på muligheter for å åpne ytterligere.
21. januar ble det åpnet for 1500 personer innendørs og 3 000 utendørs fordelt på kohorter. Der det var flere enn 200 personer innendørs og 500 personer utendørs kunne man ha maksimalt 50 prosent kapasitet. Økningen i antallsbegrensningene på arrangementer den 21. januar var et viktig skritt i riktig retning for kultursektoren. Det ble innført som en midlertidig økning for å lette tiltaksbyrden for arrangørene i påvente av helhetlige vurderinger fra helsemyndighetene.
1. februar kom regjeringa, som varslet, med en helhetsvurdering av alle tiltak. Det er nå ingen publikumsbegrensning på arrangementer med faste tilviste plasser, og voksne og barn og unge kan drive sine fritidsaktiviteter som normalt. På arrangementer med faste tilviste plasser for publikum fjernes avstandskravene når man sitter i setet. Det betyr at alle seter i en sal kan benyttes. Krav om smittevernforsvarlig drift gjelder for alle arrangementer. På arrangement med publikum uten faste tilviste plasser skal arrangøren sikre at grupper med familie eller tilsvarende nære skal kunne holde én meter avstand til andre.
Samtidig varsler vi at dersom det ikke skjer noe uforutsett med smittesituasjonen vil også denne begrensningen bli borte om to uker. Selv om dette er noen flere lettelser enn de helsefaglige rådene er det selvfølgelig fortsatt de som danner grunnlaget for regjeringen sine beslutninger.
Regjeringa ønsker å gi større forutsigbarhet for sektorene som rammes av koronatiltakene. Det arbeides derfor med et overordnet rammeverk med pakker med smitteverntiltak som kan brukes hvis det blir behov for det. Regjeringa vil innhente innspill fra organisasjoner og andre relevante aktører til dette arbeidet. Tiltakspakkene vil kunne gi kultursektoren forutsigbarhet om regjeringens videre pandemihåndtering.