Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1008 (2021-2022)
Innlevert: 23.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Besvart: 31.01.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Christian Tybring-Gjedde (FrP)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Hva er årsaken til at utenriksministeren mener at man ikke ville fått til et møte med Taliban i et annet land enn Norge, og hva ligger etter hennes vurdering bak reaksjonen til den danske utenriksministeren?

Begrunnelse

I intervju med Utenriksministeren på NRK Dagsrevyen 23. januar kommer det frem at den danske utenriksministeren sier at han aldri ville hatt et møte med Taliban på den måten Norge har tatt initiativ til. Utenriksministeren svarte at Norge gjør dette for det internasjonale samfunnet, og at møtet ikke hadde vært mulig å få til i andre land enn Norge.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Norge har en lang tradisjon, som strekker seg over ti år tilbake, med dialog med Taliban. Derfor var det naturlig for oss å tilby å påta oss en vertskapsrolle. Norge er del av en uformell Afghanistan-gruppe bestående av spesialrepresentanter fra en rekke sentrale vestlige land. Foruten Norge, deltar USA, Storbritannia, Tyskland, Italia, Frankrike og EU. Danmark inngår ikke i denne kretsen. Besøket har vært behørig drøftet i gruppen på forhånd, og det er disse spesialrepresentantene som har ledet sine delegasjoner i Oslo.
Gruppen står samlet om at møtene hverken er, eller innebærer skritt i retning av, anerkjennelse. Oslo-møtene har ikke handlet om anerkjennelse – det vet Taliban, selv om de antakelig ønsket å fremstille det annerledes. Det er heller motsatt. Ingen andre reiser som Taliban har hatt utenlands har sett ut som dette: For første gang etter maktovertakelsen godtok Taliban å ha en grundig politisk diskusjon med kvinneaktivister og andre meningsbærere i de afghanske samfunn. Ansikt til ansikt, på et trygt sted. Taliban møtte også Norge og en gruppe av våre nære allierte til grundige samtaler. Samlet har vi fremmet våre forventninger og vår uro overfor de afghanske makthaverne. Dette gjelder Talibans ansvar for å forhindre menneskerettighetsbrudd. Særlig å fremme og beskytte kvinners og jenters rettigheter, utvikle et mer inkluderende styresett og stå ved sine anti-terror forpliktelser.