Skriftlig spørsmål fra Tina Bru (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:959 (2021-2022)
Innlevert: 19.01.2022
Sendt: 20.01.2022
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 27.01.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Tina Bru (H)

Spørsmål

Tina Bru (H): Kan finansministeren oppklare hva i EØS-regelverket som ikke tillater Norge å gi strømstøtte til små- og mellomstore bedrifter, om de har vurdert alternative måter å kompensere på, og om dette er noe regjeringen har vært i dialog med ESA om?

Begrunnelse

I Nationen 18.januar kan vi lese at landbruksminister Sandra Borch sier:

«Nå vil debatten komme på hvorfor ikke annet næringsliv får støtte, og det er på grunn av EØS. Så ærlig må man være, og jeg er veldig glad for at landbruket ikke er omfattet av EØS. Det er EØS som gjør at annet næringsliv ikke kan få støtte.»

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Som Landbruks- og matministeren viser til faller landbrukssektoren utenfor EØS-avtalens virkeområde. Det kan dermed gis "strømstøtte" til denne sektoren uten at EØS-regelverket om offentlig støtte legger begrensninger eller føringer. Støtte til bedrifter i sektorer som ligger innenfor EØS-avtalens virkeområde reguleres derimot av EØS-reglene om støtte. En eventuell strømstøtte til disse sektorene må dermed utformes slik at den ikke kommer i strid med dette regelverket.
EØS-retten er ikke prinsipielt til hinder for å etablere insentivordninger som også dekker bedrifters strømkostnader, men den legger føringer som blant annet skal ivareta konkurranseforholdene i det indre marked. EU-kommisjonen har gitt ut en meddelelse om håndtering av strømkrisen, hvor de beskriver hvilke muligheter som ligger i det eksisterende støtteregelverket, i tillegg til å blant annet se på mer langsiktige løsninger for å sikre grønn omstilling og et stabilt strømnettverk på sikt.
Mange bedrifter har allerede økonomiske utfordringer på grunn av koronapandemien, og blir derfor ekstra hardt rammet av å også bli truffet av en strømkrise. Bedrifter med minst 30 % omsetningsfall vil kunne få en del av strømutgiftene dekket gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet. Gjennom denne ordningen vil bedriftene, avhengig av omsetningsfall, kunne få opptil 85 pst. av sine strømkostnader, samt andre faste kostnader, dekket. Det er bare noen dager siden Stortinget sluttet seg til ordninger på over 20 milliarder kroner som skal hjelpe næringslivet ut av pandemien denne vinteren.
Vi må hele tiden vurdere grensene mellom bedriftenes og statens ansvar. Det handler om hvordan vi bruker fellesskapets midler. Bedrifter er vant til at priser i ulike markeder går opp og ned, blant annet for råvarer, strøm og frakt. Spørsmålet blir da om staten skal kompensere for slike svingninger eller ikke. Nå har vi en helt spesiell situasjon med ekstraordinært høye strømpriser og derfor følger vi utviklingen nøye. Regjeringen avviser ikke at det kan bli aktuelt å vurdere nye grep. Vi har i den forbindelse også vært i kontakt med ESA for å diskutere hvilket handlingsrom EØS-reglene gir.