Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:916 (2021-2022)
Innlevert: 14.01.2022
Sendt: 14.01.2022
Besvart: 24.01.2022 av forsvarsminister Odd Roger Enoksen

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Hva er lønnsnivået for ledende embedsmenn i Forsvarsdepartementet og offiserer i Forsvaret, inkludert tillegg, andre godtgjørelser og kompensasjoner, og er det mulig for offiserer og/eller departementsansatte å leie ut egen bolig under tjenestegjøring i utlandet?

Begrunnelse

I forbindelse med debatten om stortingsrepresentantenes godtgjørelse og tilleggsgoder vil det være av interesse å få en oversikt over gjeldende praksis i FDs embetsverk og offiserskorps. Det bes om at Forsvarsministeren i forbindelse med spørsmålet om lønnsnivå kort gjør rede for hvorvidt lønnen er gjenstand for personlige forhandlinger, og hvilke tilleggsgoder departementsansatte og forsvarsansatte normalt har i tillegg til fastlønnen.

Odd Roger Enoksen (Sp)

Svar

Odd Roger Enoksen: Spørsmålet fra stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde gir behov for en presisering innledningsvis. For ledende embetsmenn i Forsvarsdepartementet (FD) er svaret nedenfor basert på gjennomsnittslønnen for ansatte fra avdelingsdirektørnivå og høyere. For ledende offiserer i Forsvaret er gjennomsnittslønnen beregnet ut fra OF 5 (oberst/kommandør) til OF 9 (general/admiral).
For ledende embetsmenn i FD som avlønnes etter hovedtariffavtalene i staten (HTA) er gjennomsnittlig lønnsnivå kroner 1 040 995. I tillegg til grunnlønn har den enkelte også et individuelt fastsatt lederlønnstillegg. I FD er ekspedisjonssjefene og høyere omfattet av statens lederlønnsavtaler. Gjennomsnittlig lønnsnivå for disse er kroner 1 479 832.
For ledende offiserer i Forsvaret som avlønnes etter HTA i staten er gjennomsnittlig lønnsnivå på kroner 894 064. Disse offiserene har også et lederlønnstillegg fastsatt etter stillingens innhold og omfang. I Forsvaret er det også ti stillinger på nivå OF 7 (generalmajor/kontreadmiral) til OF 9 (general/admiral) som er omfattet av statens lederlønnssystem. For disse er gjennomsnittlig lønnsnivå kroner 1 343 569.
Personell som er tilsatt i ledende stilling i FD og Forsvaret er unntatt arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid og har ikke overtidsbetaling.
Ledende offiserer i Forsvaret er heller ikke omfattet av Arbeidstidsavtale for Forsvaret, og får ikke aktivitetsbaserte variable tillegg for forsvarsspesifikk unntaksaktivitet i form av for eksempel øving, seiling og vakt.
Samtlige ansatte i Forsvaret er omfattet av Kompensasjonsavtalen, som er en egen særavtale om merutgiftsdekning og ulempe- og risikokompensasjon. Kompensasjonsavtalen angir nærmere insentiver knyttet til flytting eller pendling, og kompensasjon for særskilt risiko i den konkrete tjenestestillingen. Det er særlig insentivene om flytting og pendling som treffer ledende offiserer.
For øvrig finnes det også flere særavtaler i Forsvaret av mindre omfang, der virkeområdet i hovedsak er begrenset til spesifikke arbeidsoppgaver eller stillingsgrupper i virksomheten. Ledende offiserer omfattes i liten grad av disse særavtalene.
Grunnlønnen for personell i både FD og Forsvaret defineres ut fra stillingens nivå og ansvar ved tilsetting, og er deretter gjenstand for forhandlinger i forbindelse med de årlige lønnsoppgjørene i staten.
Arbeid i både FD og Forsvaret innebærer også en mulighet for tjeneste i utlandet. I forbindelse med slike utenlandsopphold er personellet omfattet av egne særavtaler om tillegg, ytelser og godtgjørelser under tjenesten. De ulike utenlandstjenestene vil variere i tid. Det er ikke noe i veien for at den enkelte ansatte selv velger å leie ut privat bolig i Norge under utenlandsoppholdet. Eventuelle skattemessige konsekvenser av utleie av egen bolig i Norge, er et forhold mellom den enkelte selv og skattemyndighetene.