André N. Skjelstad (V): Hva mener statsråden om Direktoratet for byggkvalitets anbefaling om å fjerne kravet til skorstein i nye hus, spesielt med tanke på hvor viktig vedfyring er i beredskapsøyemed?
Begrunnelse
21. desember kunne NRK fortelle om at Direktoratet for byggkvalitet anbefaler å fjerne kravet til skorstein i nye hus. Bakgrunnen for forslaget er forenkling og reduserte kostnader med bygging av ny bolig. I dag er dette kravet forskriftsfestet i TEK17, blant annet av beredskapshensyn. Forslaget har vært på høring med frist 1. oktober. Nå er det opp til regjeringen om anbefalingen følges opp.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har stilt seg sterkt kritisk til forslaget. De begrunner det med at vedfyring er en viktig del av beredskapen, om strømmen skulle falle ut. Dette opplever folk over hele landet en eller flere ganger i løpet av vinteren. Uvær kan ødelegger linjene, eller så er det nettet som ikke har kapasitet til å ta toppene når folk fyrer som hardest med strøm. En annen faktor er prisen på strøm. Å varme opp et hus med strøm, kan bli svært kostbart ved topper som vi ser nå. I slike perioder kan det være avgjørende for folk å kunne fyre med ved, som gir rask oppvarming og langt mer forutsigbare kostnader.
Direktoratet for Byggkvalitet begrunner fjerning av kravet til skorstein med at det må bli billigere å bygge hus. I følge bransjeforeningen Norsk Varme koster en skorstein ca. 25 000 kroner når man bygger nytt. I en tid da vi trenger alternativer til oppvarming med strøm både av hensyn til beredskap, av hensyn til det grønne skiftet og av hensyn til folks økonomi, er det viktig å få belyst konsekvensene av å fjerne dette kravet.