Nora Jungeilges Heyerdahl (MDG): Vil statsråden sikre at det er mulig for restauranter og serveringssteder å gi bort mat de ikke får solgt til trengende, i stedet for å destruere varene for å få refusjon for tapt varelager?
Begrunnelse
Nok en gang er det nødvendig med strenge tiltak for å begrense smittespredning av korona. Nye avstandskrav ved serveringssteder og skjenkestopp vil påvirke restaurantnæringen og føre til tapt omsetning. Serveringsbransjen har allerede har hatt det veldig vanskelig i denne perioden.
Det er også mange andre som nå vil kunne rammes av permitteringer som følge av nedstengningen. Det fører til at flere familier vil få svekket økonomi. 115 000 barn lever i vedvarende fattigdom i Norge, og ulikhetene øker. Det er viktig med flere tiltak for å motvirke denne utviklingen. Derfor bør restaurantene i Norge få lov til å dele ut mat de ikke får solgt til trengende, evt. gjennom Matsentralen, for å forhindre matsvinn og samtidig bidra positivt til de mange som sliter økonomisk på grunn av høye strømpriser og økt usikkerhet knyttet til koronanedstengninger.
Det er stor etterspørsel etter overskuddsmat. Matsentralen og de som deler ut mat til trengende har opplevd kraftig økt pågang til matutdeling i forbindelse med koronapandemien, spesielt rundt høytider.
Det er imidlertid uklart for spørsmålsstiller, og etter det jeg forstår for bransjen selv, om serveringsbransjen kan få kompensasjon for tapt varelager hvis de gir bort overskuddsmat framfor å destruere den.