Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:611 (2021-2022)
Innlevert: 08.12.2021
Sendt: 08.12.2021
Besvart: 21.12.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Hva vil regjeringa gjøre for å rekruttere intensivsykepleier som har forlatt yrket og vurderer regjeringa å sette inn strakstiltak for å sikre bedre arbeidsvilkår for å beholde dem som er i jobb?

Begrunnelse

I mars i år stilte daværende stortingsrepresentant, nå helseminister Ingvild Kjerkol selv dette spørsmålet til daværende helseminister: Hva har regjeringen gjort, og hva vil regjeringen gjøre for å få tak i intensivsykepleiere som har forlatt yrket? (Dokument nr. 15:1647 (2020-2021)).
Hun påpekte at høy arbeidsbelastning over tid, stort ansvar, tung døgnkontinuerlig turnus, deltidsstillinger og lite tilbud om fagutviklingsarbeid, samt lønn som ikke oppleves å være i samsvar med arbeidets ansvar, risiko og belastning var grunner til at intensivsykepleierne forlot yrket. Videre slo hun fast at bedre vilkår som strakstiltak er helt nødvendig for å beholde de intensivsykepleierne vi har og de som har forlatt yrket. I det svaret ble det presenterte en rekrutteringsstrategi, men kommenterte i liten grad behovet for bedre arbeidsvilkår.
Situasjonen er like prekær og mangelen på intensivkapasitet er igjen årsaken til at vi må innføre smittevernstiltak for hele befolkningen som påvirker liv og økonomi negativt. Arbeidsbelastningen på intensivsykepleierne har vært høy over lang tid og er igjen økende. Det rapporteres om brudd på AML, doble vakter og redusert hviletid fra mange verneombud og tillitsvalgte på sykehusene. Behovet for strakstiltak for å bedre arbeidsvilkårene er minst like aktuelle nå som i mars.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen er opptatt av å bevare en sterk offentlig helsetjeneste som kan gi befolkningen gode og trygge helsetjenester, uavhengig av bosted og økonomi. En viktig forutsetning for å lykkes med dette målet er å ha en klar bevissthet rundt at våre fagfolk er en helt avgjørende og kritisk viktig faktor i helsetjenesten. Vi er opptatt av at man fra myndighetenes side skal ha tiltak for å sikre tilgang på helsepersonell, og samtidig at arbeidsgivere i helse- og omsorgstjenesten skal ha gode tiltak for å rekruttere og beholde helsepersonell.
Intensivsykepleiere er en av helsepersonellgruppene som er særlig berørt av den langvarige pandemien vi nå opplever, og mange av disse har hatt stor arbeidsbelastning over lang tid. Fra regjeringens side er vi opptatt av å styrke sykehusenes økonomi, og vi vil satse på gode arbeidsforhold for alle ansatte i helse- og omsorgstjenestene. Denne regjeringen foreslo i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet å øke driftsbevilgningene til de regionale helseforetakene med 700 mill. kroner utover det som var foreslått av den tidligere regjeringen, herunder går deler av midlene til styrket grunnfinansiering. Dette gir mulighet for å prioritere innsatsområder som psykisk helsevern, men også intensivområdet. Jeg følger ellers situasjonen nøye og vil tidlig i 2022 komme til Stortinget med forslag til økonomisk kompensasjon for spesialisthelsetjenesten i lys av pandemisituasjonen.
Det er de senere år opprettet langt flere utdanningsstillinger for intensivsykepleiere enn tidligere, og det vil legges opp til ytterligere økning av utdanningsstillinger for spesialsykepleiere neste år. Som det fremgår av Hurdalsplattformen så vil vi blant annet at hele og faste stillinger skal være standarden i helse- og omsorgstjenestene. Vi nedsetter og en helsepersonellkommisjon, med representasjon fra partene, helse- og omsorgstjenestene og utdanningsinstitusjonene, for å fremme tiltak for nettopp å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell. Dette er et viktig arbeid som vil kunne gi oss et godt grunnlag for å vurdere hvordan vi skal innrette eventuelle nye politiske tiltak innen dette området.
Jeg vil avslutningsvis nevne at omikronvarianten nå skaper en ny usikkerhet og et behov for å sette inn skjerpede samfunnsmessige tiltak. Dette er tiltak for å redusere presset mot helsetjenesten og våre fagfolk. Regjeringen følger pandemiutviklingen tett og vurderer fortløpende aktuelle tiltak innenfor helsetjenesten, både gjennom styringsdialog og innsats innen andre områder hvor det er nødvendig. Jeg kan forsikre om at jeg i denne sammenheng er opptatt av fagfolkenes arbeidsmiljø og -vilkår.