Tore Grobæk Vamraak (H): Rådgivende Ingeniørers Forening har gjennom rapporten State of Nation beregnet at det må investeres 570 milliarder kroner i det kommunale vann- og avløpsnettet frem mot 2040 for å sikre trygg vannforsyning og miljømessig avløpshåndtering.
Hva er regjeringens strategi for å gjøre norske kommuner i stand til å gjennomføre dette investeringsløftet?
Begrunnelse
FNs bærekraftsmål nummer 6 innebærer å «sikre tilgang til rent vann og gode sanitærforhold for alle». For å oppfylle dette målet er det en forutsetning at vi har et godt ledningsnett, trygge vannkilder og reservevann. I Norge har vi nå manglende reservekapasitet på rent drikkevann i en rekke kommuner og uten en god alternativ forsyning kan det oppstå kritisk vannmangel hos befolkningen. I tillegg har flere små vannverk gjenstående arbeid med å sikre den hygieniske kvaliteten, samtidig som dårlige ledningsledd resulterer i store lekkasjer, der opptil 60 prosent av vannet utgår. Det betyr at risikoen for drikkevannsrelatert sykdom øker og kostnaden for å oppgradering er stor. Den gjennomsnittlige ledningsfornyelsen er årlig på 0,7 prosent (iht. SSB 2019). Det betyr at nye ledninger vil ligge i 140 år før de skiftes ut med dagens tempo.
Oppgraderingsbehovet for å nå tilstandskarakter 4 er beregnet til 250 milliarder kroner for vannledningsnettet og 320 milliarder kroner for avløpsnettet, totalt kr 570 mrd.
Dette er kostnader som er underlagt selvkostområdet, dvs. at kostnadene skal bæres av abonnentene i form av økte gebyrer for vanlige folk.
Fordelt på landets innbyggere vil investeringsbehovet innebære gebyrer på over 100 000 kroner pr innbygger, store som små. Kostnadene til utbedringer i små kommuner med lav befolkningstetthet kan være betydelig høyere per innbygger.