Skriftlig spørsmål fra Liv Kari Eskeland (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:264 (2021-2022)
Innlevert: 04.11.2021
Sendt: 05.11.2021
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 17.11.2021 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Liv Kari Eskeland (H)

Spørsmål

Liv Kari Eskeland (H): Kan eg be regjeringa gjera greie for korleis det no vert jobba opp mot EU for å syte for at tekstil basert på syntetiske material ikkje kjem betre ut enn tekstil basert på naturprodukt som norsk ull?

Begrunnelse

Ei ny planlagt merkeordning frå EU favoriserer syntetiske tekstilar framfor naturmateriale i klesproduksjon. Det kan få konsekvenser for norsk produksjon av gode ullprodukt og norske designklær basert på ull.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Arbeidet med å utvikle en metode for beregning av miljøfotavtrykk for ulike produktgrupper (det såkalte "Product Environmental Footprint" arbeidet) foregår på flere nivå i EU.
Gjennom Miljødirektoratet deltar norske myndigheter i undergruppen under EU-kommisjonens ekspertgruppe for "Integrated Product Policy and Sustainable Consumption and Production". Dette er en gruppe som fokuserer på politikkutvikling og hvordan metodene som blir utviklet faktisk skal brukes.
Det finnes også mer tekniske grupper og grupper hvor industri og eksperter deltar, hvor selve arbeidet med utarbeidelse for beregningsreglene for ulike produktgrupper foregår. Jotun og Sjømat Norge har for eksempel deltatt i slike grupper.
Forslaget fra EU-kommisjonen om beregningsreglene for tekstiler er under utarbeidelse og er ikke ferdig. På generell basis er jeg kjent med at syntetiske tekstiler som polyester kommer best ut for noen miljøpåvirkninger, mens for andre miljøkategorier har naturtekstiler mindre negativ påvirkning.
I EUs handlingsplan for sirkulær økonomi står det blant annet at EU vil adressere såkalt "fast-fashion", redusere klimagassutslipp og redusere utslipp av mikroplast fra tekstiler.
Norge har ved flere anledninger gitt innspill til EUs arbeid med en tekstilstrategi, som er forventet å bli lagt fram før jul. Her har Norge fokusert på viktigheten av å redusere bruken av helse- og miljøfarlige kjemikalier og plast i tekstiler, hvordan det kan bli mindre "fast-fashion" og at tekstiler må produseres med tanke på lang levetid, mulighet for ombruk og materialgjenvinning.