Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:190 (2021-2022)
Innlevert: 04.10.2021
Sendt: 29.10.2021
Besvart: 05.11.2021 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hva tenker statsråden om at personer offentlig demonstrerer at de begår, eller planlegger å begå ulovligheter i media, og mener statsråden at politiet umiddelbart bør ta tak i denne typen saker av allmennpreventive hensyn?

Begrunnelse

Høsten 2019 ble Arne Viste dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold, gjennom selskapet Plog AS. Nå, to år senere, kan Vårt Land melde at han har startet selskapet Plog 2 AS, med intensjon om å gjøre det samme. Undertegnede er ikke kjent med at politiet så langt har tatt noen initiativ i saken. Det triste oppe i dette er at disse personene tar ressurser som kunne blitt brukt til å hjelpe personer med et reelt beskyttelsesbehov, enten i Norge eller i nærområdene. Å gi denne typen ulovlige innvandrere rett til å jobbe i Norge ville i realiteten være å avskaffe all kontroll med norsk innvandringspolitikk. Det er derfor både prinsipielt og praktisk viktig at politi- og påtalemyndighetene tar disse sakene på alvor.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Spørsmålet har bakgrunn i en konkret sak. Ettersom det er vist til tidligere straffedom, oppfatter jeg det slik at spørsmålet gjelder mitt syn på om politiet på nytt bør ta tak i beskrevet forhold som mulig straffbart forhold.
Stortinget gir noen overordnede prioriteringer for politi og påtalemyndighet i Prop. 1 S, og departementet gir enkelte ytterligere føringer i årlige tildelingsbrev og andre styringsdokumenter, herunder for straffesaksbehandlingen. Innenfor disse rammene gir riksadvokaten sentrale føringer for hvilke straffesaker som skal prioriteres. Politimestrene – i samråd med statsadvokatene – konkretiserer de sentrale mål og utarbeider eventuelle lokale mål i tillegg. I den enkelte sak må vilkåret for iverksetting av etterforsking som lovfestet i straffeprosessloven § 224, være oppfylt.
Hvorvidt politi og påtalemyndighet skal ta tak i enkeltsaker omtalt i media har jeg ingen mening om. Prinsippet om påtalemyndighetens uavhengighet fra politiske myndigheter har stått sterkt helt siden straffeprosessloven av 1887, og ble ved vedtak i Stortinget i oktober 2019 lovfestet i straffeprosessloven § 55.
Jeg legger til grunn at politi og påtalemyndighet utviser gode faglige vurderinger ved prioritering og iverksetting av etterforsking, innenfor de rammer som er lagt av Storting og regjering.