Siv Mossleth (Sp): Har ministeren sett på muligheten for å få endret betegnelsen «fiskemel» til å omfatte alt varmebehandlet marint råstoff.
Det vil åpne for at kokte rekeskall, levergrakse, tunikater og andre marine dyr kan benyttes i fôr til insektlarver uten at vannet fjernes, og kan ministeren konkret redegjøre fra hva regjeringen har gjort for å styrke kunnskapsgrunnlaget og vurdert risiko for å benytte animalske biprodukt fra fiske og landbruk som fôr til larver?
Begrunnelse
Norsk landbruk og fiskeoppdrett importerer store mengder råstoff til produksjon av fôr. Dette skjer samtidig som vi kaster store mengder verdifulle proteiner, fett og karbohydrater gjennom husholdningsavfall, utgåtte dagligvarer, døde dyr og slam fra fiskeoppdrett. I dag kan disse råvarene trygt resirkuleres gjennom insektlarver til høyverdige proteiner og fett. Flere norske selskaper står i startgropa for å starte produksjon av insektprotein og fett. Dagens regelverk gjør at overnevnte kilder ikke kan benyttes i fôr til insekter. Det haster derfor å få endret regelverket slik at norsk matproduksjon kan få større tilgang på bærekraftige og lokalt produserte fôrressurser.
Fiskeriministeren har tidligere uttalt at for å endre regelverket vil det være nødvendig med god vitenskapelig kunnskap om mattrygghet og smittefare ved bruk av alternative råstoff. På sentrale deler av dette området vil det også være nødvendig å få gjennomslag i EU for endringer i regelverket. Regjeringen vil oppdatere kunnskapsstatus og risikoanalyser for å styrke kunnskapsgrunnlaget med sikte på å få et regelverk bedre tilpasset utnyttelse av marine råvarer, restråvarer og slam.