Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2986 (2020-2021)
Innlevert: 20.09.2021
Sendt: 20.09.2021
Besvart: 28.09.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Hvor mange vil nå makstid på arbeidsavklaringspenger 30. september 2021 uten å være ferdig avklart i Nav og/eller helsevesenet, og hva vil statsråden gjøre for å sikre forlengelse for dem som ikke er ferdig avklart til arbeid eller trygd?

Begrunnelse

Ifølge Fri Fagbevegelse opplyser Nav at 2400 personer når makstid på arbeidsavklaringspenger 30. september 2021, mens AAP-aksjonen mener det er snakk om ca. 7000 personer. Det framgår ikke hvor mange av dem som når makstid som fortsatt har en uavklart situasjon. Fri Fagbevegelse skriver om en person som søkte forlengelse i juni 2021, men som fortsatt ikke har fått svar på søknaden, og som nå lever i det uvisse. Det kan vel antas at dette gjelder flere enn denne ene personen.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Det er i flere omganger innført tiltak for å lette konsekvensene av koronapandemien for mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP). Mottakere av AAP i perioden 16. mars-31. oktober 2020 fikk stønadsperioden forlenget med seks måneder. Begrunnelsen var at konsekvensene av pandemien medførte at mange aktiviteter og dermed framdrift for mottakere av arbeidsavklaringspenger ble satt på vent. Det ble i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 gjeninnført tiltak for personer som mottar arbeidsavklaringspenger under arbeidsavklaring. Tiltaket innebærer at det gis rett til forlengelse ut september 2021 for mottakere som i utgangspunktet går ut sin stønadsperiode mellom 1. juli og 29. september.
Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at det per 20. september 2021 var 3100 personer som har siste stønadsdag 30. september 2021 etter utløp av ordinær maksperiode. Dette gir kun en oversikt over hvilke vedtak som utløper, men gir ingen informasjon om status i oppfølgingen. Tallene kan ikke si noe om hvor stor andel som ikke er ferdig avklart. Tallene inkluderer personer som:

- Kan få forlengelse etter unntaksregelverket (§ 11-12, 2. ledd)
- Kan bli avklart til arbeid (§ 11-17) eller uføretrygd
- Kan få avklart rett til en annen ytelse (eks. tiltakspenger, kvalifiseringsstønad eller økonomisk sosialhjelp)
- Personer som ikke har fått avklart videre rettigheter

Selv om et formelt vedtak ennå ikke foreligger, kan situasjonen for flere av de 3100 personene være avklart. Det enkelte NAV- kontor vil ha opplysninger om status i oppfølgingen, men det finnes ingen samlet oversikt over dette da det krever at det gjennomføres en manuell gjennomgang av hver enkelt sak.
Regjeringen har ikke foreslått ytterligere forlengelser av stønadsperioden for mottakere av AAP som følge av covid-19. Alle personer med nedsatt arbeidsevne og andre som har behov for arbeidsrettet bistand fra NAV har imidlertid rett til oppfølging fra etaten, jf. NAV-loven § 14a. Rett til oppfølging gjelder også personer som er omfattet av karensbestemmelsen og som trenger bistand fra NAV. Dersom man etter avsluttet mottak av AAP fortsatt har nedsatt arbeidsevne, har man rett på oppfølging fra NAV.
Direktoratet har forsikret meg om at NAV prioriterer avklaringen av makstidssakene høyt, og jobber hardt for at alle får avklart sin situasjon før ytelsen opphører.