Skriftlig spørsmål fra Siri Gåsemyr Staalesen (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2952 (2020-2021)
Innlevert: 06.09.2021
Sendt: 07.09.2021
Besvart: 09.09.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Siri Gåsemyr Staalesen (A)

Spørsmål

Siri Gåsemyr Staalesen (A): Stemmer det at praksisen for innvilgelse av besøksvisum fra Pakistan har blitt strammet inn i de senere år, og kan statsråden i så fall redegjøre for årsaken til dette?

Begrunnelse

Vi opplever å få mange henvendelser fra norsk-pakistanere som er frustrerte over at deres familiemedlemmer i Pakistan ikke får innvilget visum for å komme på besøk til Norge, f.eks. i forbindelse med bryllupsfeiringer. Disse opplyser at de oppfyller alle formelle krav, men fat familiemedlemmene likevel får avslag. Det er også en opplevelse av at visum-praksisen har blitt strengere de siste årene, uavhengig av de særskilte korona-restriksjonene som har vært på besøksvisum siden i fjor.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Utlendingsdirektoratet opplyser at visumpraksis fra Pakistan ikke har blitt endret de senere årene.
Utlendingsdirektoratet har nedfelt og offentliggjort visumpraksis i sine retningslinjer av 2012. Ett av flere vilkår for å innvilge visum er returvilkåret, dvs. at det må vurderes om det er sannsynlig at søkeren forlater Schengen-territoriet innen utløpet av visumets gyldighetsperiode. Vurderingen av returvilkåret er sammensatt av en generell og en individuell vurdering som omtales i retningslinjene. Den generelle vurderingen omfatter de økonomiske, sosiale og politiske forholdene i hjemlandet/oppholdslandet. Den individuelle vurderingen ser på søkerens tilknytning til hjemlandet/
oppholdslandet. Grunnlaget for den generelle vurderingen er statistikk over innvandring til Norge og EU på bakgrunn av asyltall de senere årene, og FNs Human Development Index (HDI). Norske myndigheter har lagt til grunn at det foreligger et vesentlig utvandringspotensiale fra Pakistan til Norge og Schengen.
Momenter som inngår i den individuelle returvurderingen, altså vurderingen av søkerens tilknytning til hjemlandet, er bl.a. søkerens alder, hvorvidt vedkommende er i arbeid, har etablert familie, har eiendom o.l. Dersom det vurderes at søkeren har en svak tilknytning til hjemlandet, vurderes det alltid om velferdshensyn likevel taler for å innvilge visum.
Det har ifølge Utlendingsdirektoratet ikke skjedd endringer i praktiseringen for Pakistan etter at praksis ble omtalt og nedfelt i UDIs retningslinjer i 2012.