Skriftlig spørsmål fra Anniken Huitfeldt (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2923 (2020-2021)
Innlevert: 01.09.2021
Sendt: 01.09.2021
Besvart: 07.09.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Anniken Huitfeldt (A)

Spørsmål

Anniken Huitfeldt (A): Mener helseministeren at avholdelse av fysiske debattmøter på de videregående skolene utgjør en smitterisiko som gjør det uforsvarlig for ungdomspartiene å delta?

Begrunnelse

Skolevalgene er en viktig del av demokratiopplæringen. I Oslo blir en del av de fysiske debattmøtene i tilknytning til skolevalgene ikke gjennomført i år fordi noen ungdomspartier selv vurderer det slik at fysiske møter bidrar til økt smittefare både for elever og skoledebattantene selv. Ettersom det er statsrådens eget ungdomsparti som målbærer bekymringen og motstand mot fysiske debattmøter, er det viktig å få kunnskap om dette er forankret i Folkehelseinstituttets og Helsedirektoratets faglige vurderinger.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Så lenge det er en pågående pandemi, og spesielt på grunn av smitteøkningen blant barn og unge etter skoleåpningen i høst, vil det også på skoler være en viss risiko for smitte når mange er samlet på ett sted. Som et utgangspunkt mener jeg likevel det ikke er uforsvarlig for ungdomspartier å delta i debattmøter, men dette forutsetter at gjeldende smittevernregler og anbefalinger følges ved gjennomføringen.
Som representanten peker på, er skolevalg en viktig del av demokratiopplæringen. Det er derfor ønskelig at gjennomføringen av debattmøter kan skje fysisk, når smittesituasjonen tilsier det. Smittesituasjonen i landet, i kommunene og på de videregående skolene varierer, og utgangspunktet er at det må være opp til kommunen og arrangører av skoledebattene å vurdere hvorvidt og på hvilken måte debattmøter kan gjennomføres. Det er smittesituasjonen i den aktuelle kommunen, der skoledebatten skal gjennomføres, som er førende for hvilket format som velges. Debattformen bør vurderes i samarbeid med skolen, elevorganisasjoner og ungdomspartiene. Så lenge vi er i en situasjon med en kraftig økning i smitten blant barn og unge mange steder, samtidig som vaksinasjonen av ungdom under 18 år ikke er i mål, er det viktig at man også vurderer alternative måter å gjennomføre debattmøter på.
Utdanningsdirektoratet (Udir) anbefaler følgende alternativer:

• Alternativ A: Vanlig paneldebatt med publikum
• Alternativ B: Vanlig paneldebatt med begrenset publikum og strømming
• Alternativ C: Vanlig paneldebatt med strømming
• Alternativ D: Digital paneldebatt

Disse alternativene, som er publisert og ytterligere beskrevet på Udirs nettsider, gir gode føringer for å kunne gjennomføre en debatt på en smittevernfaglig forsvarlig måte og er i samsvar med faglige råd fra Folkehelseinstituttet. Veileder om smittevern for videregående skole og Kommunelegehåndboka gir nærmere råd og veiledning for vurdering av tiltak og bruk av trafikklysmodellen (grønt, gult og rødt nivå). Avslutningsvis vil jeg også vise til at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i brev til kommunene 27. august 2021 har gitt nærmere råd om mulige tiltak rettet mot barn og unge i en situasjon med økt smittepress.