Hege Haukeland Liadal (A): Kan vi tillate at spesialisthelsetjenesten fortsatt kan avgjøre hvem som skal få behandling hvor for personer med utviklingshemming og autisme?
Begrunnelse
På Autismeforeningens møte på Arendalsuka møtte jeg en ung mann på 26 år fra Risør. Han har diagnosen Aspergers syndrom og kunne fortelle at han også utfordres av Tourettes, ADHD og bipolar affektiv lidelse. Han har ikke fått tilbud om utredning på dette og har derfor kun Aspergers syndrom på papiret. Symptomer på psykisk sykdom har blitt tilskrevet hans autismespektertilstand. Som han selv sier: «om jeg brakk et bein så skyldtes det Aspergeren». Han forteller om en ungdomstid sterkt preget av å være sengeliggende, med gjentatte forsøk på å ta sitt eget liv. Da han fikk psykisk helsehjelp og behandling innen psykisk helsevern tilpasset behandling av psykiske lidelser, fikk han det bedre. Men til han og hans pårørendes fortvilelse havnet han ved gjentatte ganger under habiliteringstjenesten i spesialisthelsetjenesten, hvor kompetansen om psykiske lidelser for personer med autisme var minimal.
Denne unge mann representerer mange sårbare som ikke får tilbud om psykisk helsehjelp tilpasset deres autismespektertilstand. Psykologspesialist Anne Gro Innstrand løftet frem ny nasjonal veileder fra Helsedirektoratet som legitimerer diskriminerende praksis ovenfor mennesker med utviklingshemming og autisme.
En stor del av barna med autisme har utviklingshemming og i "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming" står det: «Ved mistanke om psykisk sykdom hos personer med lett utviklingshemming, skal utredning og behandling i hovedsak ivaretas innenfor psykisk helsevern. For mennesker med moderat eller alvorlig utviklingshemming vil det være formålstjenlig med et samarbeid mellom psykisk helsevern og habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten om utredning og behandling. Barn med lett eller moderat grad av utviklingshemming skal følges opp av BUP.» Hvor skal barn med alvorlig og dyp utviklingshemming følges opp ved psykisk sykdom? Har ikke alle barn uansett diagnose rett på behandling innen psykisk helsevern?
30 år etter at HVPU ble lagt ned har habiliteringstjenestene og psykisk helsevern fremdeles ikke avklart sitt ansvarsforhold i forhold til hvem som skal behandle mennesker med utviklingshemming, autismespektertilstander og psykisk sykdom.